efsyn «Θα φέρω όλο τον Πειραιά στο θέατρο» από τον Βλάση Κωστούρο

Εξωστρεφές, ζωντανό, ανοιχτό στους νέους, «υπερ-τοπικό», πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο, αξιοκρατικό και ορθολογικό οραματίζεται το μέλλον του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ) ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νίκος Διαμαντής, ο οποίος παραλαμβάνει τα ηνία από τον Τάκη Τζαμαργιά.
«Στόχος μας είναι το ΔΘΠ να βρει τον βηματισμό του σαν μια σύγχρονη πύλη πολιτισμού, να δώσει βήμα και να συνεργαστεί με όλο το “υψηλού” επιπέδου ελληνικό θέατρο. Ενα τέτοιο θέατρο οφείλει να έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον, προσφέροντας έναν πήχη ανθρωπισμού που να μπορεί να δώσει παρηγοριά, τέχνη ζωντανή», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Διαμαντής εκθέτοντας τις προθέσεις του. Και συνέχισε: «Είμαι αποφασισμένος να φέρω όλον τον Πειραιά στο Θέατρο. Να δούμε το μέλλον μέσα από αυτό. Ενα θέατρο μνημείο, απλό, που με τις γραμμές του επιβάλλεται, χωρίς να κραυγάζει. Το μέτρο το δίνει ο ίδιος ο όγκος του».
Διατεθειμένος να στηρίξει το δύσκολο έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή εμφανίστηκε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε πως «το ΔΘΠ δεν είναι θέατρο μόνο τοπικού ενδιαφέροντος». Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του θεάτρου επισήμανε πως το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα στηριχτεί από το επιδοτούμενο ποσό των 350.000 ευρώ μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝ), αλλά και από τις χορηγίες, τα αναξιοποίητα ακόμα καταστήματα γύρω από το Θέατρο, τα έσοδα από τις παραστάσεις και τις επαφές με την Πολιτεία και την Περιφέρεια.
Παρότι το πλήρες οργανόγραμμα και τα ακριβή νούμερα του προϋπολογισμού ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής δεσμεύεται να τα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο, ο Γιάννης Μώραλης επισήμανε ότι η υπάρχουσα δομή δεν ευνοεί την εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου. «Το ΔΘΠ πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την παρέμβαση του δήμου» είπε, κάτι το οποίο συζητά με τη νέα κυβέρνηση.
Ο Νίκος Διαμαντής δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τις καλλιτεχνικές εξαγγελίες του ό,τι κι αν συμβεί. Και παρουσίασε τις δράσεις μέχρι το καλοκαίρι, αλλά και ένα πλαίσιο για την επόμενη χρονιά. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΘΕΑΤΡΟ:

20-22/3: «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με τη Δήμητρα Χατούπη

Η Δήμητρα Χατούπη στο «Η μητέρα του σκύλου» | 
25-29/3: «Το ξυλάδικο του Βόλου - Διπλό Βιβλίο του Δημήτρη Χατζή» σε σκηνοθεσία-ερμηνεία του Γιώργου Αρμένη

«Το ξυλάδικο του Βόλου» | 
1-5/04: «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου

17-19/04: «ΑΧ!», των Bijoux De Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη

12-31/05: Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου με τον υπερβολικά μακρύ τίτλο, που παρουσιάζεται ήδη στο Θέατρο Τέχνης σε νέα σκηνική ανάγνωση προσαρμοσμένη στο ΔΘΠ

ΟΠΕΡΑ - ΟΠΕΡΕΤΑ:

29, 30/4 και 2, 3, 5, 6, 7/5: Εθνική Λυρική Σκηνή, «Θέλω να δω τον Πάπα». Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας-Γιώργος Αραβίδης. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

30-31/3: «Αρκούδα» του William Walton σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή και μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου

30/3 και 31/03: «Μέντιουμ» του Τζιαν Κάρλο Μενότι και «Η μάντισσα» του Ανρί Σογκέ - και τα δύο σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακιρίδη.

9-10/5: «Ωραία Ελένη» του Οφενμπαχ - Θέατρο OLVIO σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Από 4/4: «Τα στοιχειώδη» - έκθεση του Χρήστου Μποκόρου

7/4: «Το Πάσχα της ζωής μου» - λογοτέχνες, ποιητές, άνθρωποι της πνευματικής ζωής διαβάζουν κείμενα για το δικό τους Πάσχα

12-14/6: Φεστιβάλ Νεανικής Δημιουργίας «Inport Festival»

 

Ρεπερτόριο 2015-2016

Απο την Ευαγγελάτου και την Καραΐνδρου μέχρι τον Θρύλο

ΘΕΑΤΡΟ:

«Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Στο ρόλο του Φάουστ, ο Νίκος Κουρής. Στο ρόλο του Μεφιστοφελή, ο Χάρης Φραγκούλης. (Πρεμιέρα Νοέμβριος 2015)

«Romeo and Juliette» του Σέξπιρ, σε ανατρεπτική σκηνοθεσία - νέα ανάγνωση του Κωνσταντίνου Ρήγου. (Πρεμιέρα Φεβρουάριος 2016).

«Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ - Στιγμές από την «Προδοσία» του Χ. Πίντερ ζωντανεύουν σε όλους τους χώρους του ΔΘΠ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

«Ρεβεγιόν» σε σύλληψη - σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη. Μια βραδιά δημιουργικού πνευματισμού στο φουαγιέ του ΔΘΠ.

«...και όταν ξημερώσει, θα βγεις απ' τα υπόγεια» - Τρεις Ολονυκτίες στα υπόγεια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και διαφορετικούς κάθε φορά προσκεκλημένους.

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Η αυλαία του ΔΘΠ «Αι νύμφαι ακούουσαι τον Ορφέα» του 1926, η οποία φιλοτεχνήθηκε από το σκηνογράφο Θεόδωρο Αρμενόπουλο, θα τοποθετηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2015 και με την ευκαιρία της τοποθέτησής της θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:

«Θρύλε Θεέ μου…» Η εικόνα στο κόκκινο. «Το κόκκινο σαν επανάσταση, σαν έρωτας» σε σύλληψη- επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη (Δεκέμβριος 2015 )

«αίσθησις». Η βίντεο-εγκατάσταση του Χρήστου Χρυσόπουλου διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η συνείδηση κατασκευάζει τον χώρο που τη φιλοξενεί.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Θα παρουσιαστούν τρεις εκθέσεις φωτογραφίας. Η πρώτη, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, της Βούλας Παπαϊωάννου, η δεύτερη είναι η ιστορική έκθεση του Σωκράτη Μαυρομμάτη με τίτλο «η αναστήλωση της Ακρόπολης» και η τρίτη της νέας Ελληνίδας δημιουργού Εφης Γούση με τίτλο «Weep»

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

«Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;» του Λ. Τολστόι σε σκηνοθεσία Ελένης Ζαραφίδου.


FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web