ΕΘΝΟΣ On Line - Αντιγόνη Κάραλη "Μπαμπά χορεύεις;": μια παράσταση για το τι σημαίνει "πατέρας"

«Μπαμπά χορεύεις;»: Ο Ακύλλας Καραζήσης, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Θάνος Τοκάκης, ο Θανάσης Zερίτης και ο Kωνσταντίνος Πλεμμένος συναντιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και από την Κυριακή 12 Μαρτίου,  στο μεγάλο Φουαγιέ  του πρώτου ορόφου, επιχειρούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το τι σημαίνει πατέρας.

  Μπαμπά χορεύεις; : μια παράσταση για το τι σημαίνει  πατέρας 

«Μια περιπέτεια για τέσσερεις ηθοποιούς και το κοινό  μέσα σε μια θάλασσα μουσικών, κειμένων, εικόνων. Μια παράσταση για γέλια και για κλάματα. Κι όπως πάντα, κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι καθαρά συμπτωματική». ΄Έτσι προσδιορίζει τη παράσταση «Μπαμπά χορεύεις;» ο σκηνοθέτης, Ακύλλας Καραζήσης. Αποσπάσματα από σενάρια ταινιών με τον Τζέημς Ντήν όπως το «Επαναστάτης χωρίς αιτία» και το «Ανατολικά της Εδέμ» αλλά και τον «Οιδίποδα  Τύραννο» του Παζολίνι, στιγμιότυπα από τον «Στρίγγλο που έγινε αρνάκι» με τον Λάμπρο  Κωνσταντάρα, ταινίες του Κασσαβέτη, τραγούδια του Καζαντζίδη για τον πατέρα δίπλα στον εμβληματικό για την σχέση πάτερα -γιου  «Erlkoenig»  του Γκαίτε μελοποιημένο από τον Σούμπερτ είναι λίγα μόνο από τα  υλικά που συνθέτουν την παράσταση "Μπαμπά χορεύεις;". Κι ακόμη: Το φάντασμα του πατέρα του Άμλετ  συνυπάρχει με κείμενα του Φρόυντ και βιντεοταινίες του ΄80, καθώς και  ο Πρίσλει με τον  Κατ  Στήβενς και τον  Σίλερ. Κομμάτια κι αποσπάσματα που γεννιούνται από μια απόπειρα περιγραφής μιας τόσο αυτονόητης, τόσο περιπλοκής, τόσο μοιραίας για την ζωή όλων μας λέξης: Πατέρας.

Το «Μπαμπά χορεύεις» είναι μια «παράσταση για ένα τεράστιο θέμα. Κι όπως όλα τα μεγάλα ζητήματα αντιμετωπίζεται  μόνον δια της αποφατικής οδού» σημειώνει ο  Ακύλλας Καραζήσης. «Στην περίπτωση μας ο πατέρας λείπει. Σε ταξίδι, στην δουλειά, στον πόλεμο, στην αιχμαλωσία, βγήκε για τσιγάρα και δεν γύρισε. Ή απλώς πέθανε. Ελπίζοντας  πως θάρθει, περιμένοντας τον οι τρεις γιοι και η Mama τον περιγράφουν,τον αναλύουν, του τραγουδούν, τον αφηγούνται, τον βρίζουν, του ετοιμάζουν φιέστα και στο τέλος τον δικάζουν. Υλικό προσφέρει άφθονο η θρησκεία, η μυθολογία, η λογοτεχνία, η ποίηση η ψυχανάλυση, το σινεμά και βεβαία η μουσική». Τη δραματουργική επιμέλεια  συνυπογράφουν ο Ακύλλας Καραζήσης, η Μάρθα Φριτζήλα και η ομάδα. Τους ρόλους της ερμηνεύουν οι Μάρθα Φριτζήλα,  Θάνος Τοκάκης, Θανάσης Zερίτης και Kωνσταντίνος Πλεμμένος. Να τι λένε οι πρωταγωνιστές της παράστασης στο ethnos.gr.

Τι είναι «πατέρας»;
Θανάσης Ζερίτης: Πάντως δεν είναι αυτός που μας γέννησε.
Κων/νος Πλεμμένος: Η παράστασή μας το ίδιο αναρωτιέται και απάντηση δεν έχει να δώσει.
Μάρθα Φριντζήλα: Πατέρας δεν έχει καμμία σημασία τί είναι. Αυτό που ερευνούμε είναι τί δεν είναι πατέρας. Δεν είναι παρών, δεν είναι ψύχραιμος, δεν είναι έτοιμος, δεν είναι καλός ή κακός, δεν είναι εκεί όταν τον χρειάζεσαι. Μιλώ βέβαια από την πλευρά της «μάνας».
Θάνος Τοκάκης: Μπαμπά, μπαμπάκο, πάτερ ημων, πατερούλη, πάτερ φαμίλιας, φαδερ που είσαι; εμείς είμαστε ακόμα εδώ , σε αγαπάμε, σε περιμένουμε, σε αναζητούμε, oh father where are thou? Έχομε τραγούδια, έχομε ποιήματα, έχομε εγγλέζικα έργα, έχομε ελιές και τουρσιά, έχομε κιθαρόνι, ντραμς κι έχομε και τη μαμά! Έλα, γιατί αργείς; Σε συγχωρούμε (σχεδόν) για όλα, ακόμα και για το θάνατο της αδερφής μας. Please daddy, please.
Παύση
Βάλτος παντού ολόγυρα και πουθενά ο πατέρας.
Α, ναι. Πάμε όλοι μαζί: ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές.
Ο τυφλός, ο κουτσός κι ο Καουμπόης σου.

Ποιά φράση από το κείμενο θα μπορούσε να είναι εναλλακτικός τίτλος της παράστασης;
Μάρθα Φριντζήλα: «Μπήκαν νύχτα στο ενδιαίτημα του Κρόνου».
Θανάσης Ζερίτης : «Εμένα σκεφτόταν όταν μ' έκανε; Εμένα επιθυμούσε και γι'αυτό μ' έκανε;»
Κων/νος Πλεμμένος : «Dad, will you stand up for me?»
Θάνος Τοκάκης : «Υποκειμενικό του μωρού : Ο πατέρας και πίσω ένας ουρανός σπαρμένος χελιδόνια».
 
Εάν υπήρχε πατέρας στην παράσταση ποιός θα ήταν;
Μάρθα Φριντζήλα : Θα ήταν ένας ψηλός κύριος, κρυμμένος πίσω απο την βαριά κόκκινη κουρτίνα της εισόδου του φουαγιέ.
Θανάσης Ζερίτης: Άν υπήρχε θα ήταν βουβός ρόλος, γυρισμένος πλάτη στο κοινό και σ' εμάς. Ίσως θα κοιτούσε από το παράθυρο.
Κων/νος Πλεμμένος: Θα ήταν ο μπαμπάς των παιδικών μας χρόνων στο σχήμα που του έχει δώσει η μνήμη μας τώρα. Ο πρώτος πατέρας.
Θάνος Τοκάκης: Ο Ντανιέλ Μπατίστα

Τί σκεφτήκατε όταν σας κάλεσε ο Ακύλλας Καραζήσης, για να δουλέψετε μαζί του;
Κων/νος Πλεμμένος : Ο Ακύλλας Καραζήσης ήταν δάσκαλός μου στη σχολή του Εθνικού, έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν διήγημα του Χ.Φ. Κλάιστ «Ο σεισμός στη Χιλή». Και φυσικά δέχτηκα χωρίς σκέψη γιατί με δεδομένη την προηγούμενη συνεργασία γνώριζα το πλαίσιο της εργασίας. Τα έργα του Ακύλλα και οι παραστάσεις του πηγάζουν από μια προσωπική του ανάγκη που είναι, ή που γίνεται τελικά και δική μου ανάγκη. Η παράσταση ήταν η αφορμή για να δουλέψουμε όχι ο λόγος. Είναι βέβαια και το θέμα πολύ γοητευτικό.
Θανάσης Ζερίτης : Κι εμένα ήταν καθηγητής μου στη σχολή και βέβαια ένας καθηγητής που ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί του. Γιατί δουλεύοντας μαζί του αισθάνομαι συνδημιουργός. Αυτή την ελευθερία αναζητώ και στις υπόλοιπες συνεργασίες μου.
Θάνος Τοκάκης : Εγώ θα ήθελα να τον έχω καθηγητή στη σχολή. Η συνεργασία μαζί του ήταν ακριβώς όπως την περίμενα: Σουρεαλιστική προσέγγιση με κοινωνικοπολιτικούς ντολμάδες, ακορντεόν, Schiller, μικρά άψυχα εμπόδια και άλφα ταυ άλφα.
Μάρθα Φριντζήλα : Με τον Ακύλλα ένιωθα πάντοτε μία περίεργη συγγένεια. Ακόμα και πριν συνεργαστούμε. Η συγγένεια αυτή επιβεβαιώθηκε από την πρώτη μας συνάντηση και τώρα αισθάνομαι σαν να την γιορτάζω με αυτήν την παράσταση. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος σκηνοθέτης που να εμπιστεύεται τους συνεργάτες του στον βαθμό που το κάνει ο Ακύλλας.

Ποιος είναι ο ρόλος που παίζετε στην παράσταση;
Μάρθα Φριντζήλα: Είμαι η Μιραφιόρες που παίζει την Μάρθα Φριντζήλα που παίζει τον Πετρόχειλο που παίζει την μαμά του Τζίμ.
Θάνος Τοκάκης: Είμαι ο Εντίπ που παίζει τον Άμλετ που παίζει τον Τζιμ που παίζει τον δικηγόρο που παίζει τον Θάνο Τοκάκη,
Θανάσης Ζερίτης: Είμαι ο Τζάκο από το Ισαάκ που παίζει τον μπαμπά του Τζιμ που παίζει τον Θανάση Ζερίτη που παίζει τον καουμπόυ που παίζει γιουκαλίλι.
Κωνσταντίνος Πλεμμένος: Είμαι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.
 
Ποια  φράση από το έργο που σας εκφράζει;
Μάρθα Φριντζήλα : “Φεύγεις χωρίς αιτία κι η καρδιά μου μοιάζει μ' ένα πλοίο μόνο στην τρικυμία μέσα στο σκοτάδι το βαθύ”
Θανάσης Ζερίτης : “Όσο κι αν υποφέρω μέσα στο σκοτάδι και στο κρύο, ξέρω, καλά το ξέρω, κάπου η γαλήνη θα απλωθεί”
Κων/νος Πλεμμένος : “Πότε πότε θα γυρίσεις; να μου γράψεις περίμένω, λίγη ελπίδα να χαρίσεις στο όνειρό μου το χαμένο”
Θάνος Τοκάκης : “Μην αργήσεις, κάθε ώρα που περνάει πιο πολύ σ' αναζητάει η θλιμμένη μου καρδιά”
 
Και μία φράση από το έργο που δεν σας εκφράζει;
Θάνος Τοκάκης : «Τζιζ, μπουμ, άμε. Θέλουμε να φάμε»
Θανάσης Ζερίτης : «Τζιζ, μπουμ, άμε. Θέλουμε να φάμε»
Κων/νος Πλεμμένος : «Τζιζ, μπουμ, άμε. Θέλουμε να φάμε»
Μάρθα Φριντζήλα : «Άντε. Ας κόψει κάποιος το σαλάμι»
 
Αντιγόνη Καράλη


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιστοσελίδα χρηματοδοτήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά Created by Gravity