Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) έχοντας θέσει ως στόχο την καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας, αγκαλιάζει τους νέους, δημιουργώντας και στηρίζοντας δράσεις οι οποίες συμβάλλουν στην μύηση της θεατρικής πράξης και εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία δύο χρόνια στο πλαίσιο των νέων δραστηριοτήτων του ανοίγει τις πόρτες του στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, συναντά τα παιδιά και τους νέους εκεί όπου σπουδάζουν και κατοικούν, στα σχολεία αλλά και στις γειτονιές, για να υποστηρίξει με τις δράσεις του, την σχέση τους με το θέατρο, τον πολιτισμό και την γνώση.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση θέτει σε προτεραιότητα τα θέματα που άπτονται της παιδείας δημιουργώντας ετήσια προγράμματα και παρέχοντας ad-hoc χρηματοδοτήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Ίδρυμα θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποκλειστικός χρηματοδότης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τρίτο Κουδούνι – Το Θέατρο Αλλιώς» με στόχο την ενεργό υποστήριξη της ενασχόλησης των μαθητών με δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα αυτό ενώνει συνειδητά τα δύο πεδία, του θεάτρου και της εκπαίδευσης, µέσα στη σχολική αίθουσα αρχικά και στη συνέχεια σε μια επαγγελματική ιστορική θεατρική σκηνή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους σκηνοθέτες εµπνέονται και καθοδηγούνται σε ένα δρόµο που κάνει τη µάθηση και τη διδασκαλία δημιουργική και ψυχαγωγική. Μπαίνουν σε φανταστικούς κόσµους ή τους διαμορφώνουν βάσει των εμπειριών τους εξερευνώντας θέµατα σχετικά µε την ιστορία, την παράδοση, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, την τέχνη αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Η θεατρική διδασκαλία ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν τη σχέση τους με το διάβασμα, το γράψιμο και τις ικανότητες συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με επτά (7) γυμνάσια και λύκεια του Δήμου Πειραιά και των όμορων Δήμων, τα οποία θα επιλεγούν με κριτήρια την δραστηριότητα στον χώρο του θεάτρου με ήδη υπάρχουσες ομάδες, καθηγητές και μαθητές πρόθυμους να εμπλακούν σε διαδικασία προσέγγισης της θεατρικής γλώσσας, δραστηριότητες του σχολείου και της περιοχής γενικότερα σε θέματα τέχνης και πολιτισμού, κοινωνική ευαισθησία κ.α. Επτά νέοι σκηνοθέτες με δεξιότητες διδασκαλίας και εκπαίδευσης συμπράττουν στο εγχείρημα αυτό, και υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του ΔΘΠ θα επιλέξουν τους θεατρικούς συγγραφείς και τα κείμενα εργασίας της δράσης.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2015-16 και ανανεώθηκε για το σχολικό έτος 2016-17.

  • _koidoini_c
  • _koidoini_b
  • _koidoini_d
  • _koidoini_a

Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web