Βασίλης Σαλπιστής

Ο Βασίλης Σαλπιστής απαντάει το «Ερωτηματολόγιο του Προυστ»

Ένα συναρπαστικό διαδικτυακό ταξίδι γνωριμίας και εξερεύνησης του μαγικού κόσμου του εικαστικού Βασίλη Σαλπιστή

Ποια είναι η δική σου ιδέα της τέλειας ευτυχίας; 
Η τέλεια ευτυχία δεν ξέρω, για να αντεπεξέλθω θα περιορίσω το εύρος της ερώτησης στη ζωγραφική διαδικασία. Η τέλεια ευτυχία ζωγραφίζοντας λοιπόν είναι η τέλεια λύση ενός επιμέρους, ελάχιστου αλλά και επίμονου προβλήματος, αόρατου για οποιονδήποτε άλλο εκτός απ τον ζωγράφο. Εξηγούμαι, ζωγραφίζω εδώ και μήνες ένα πολυπρόσωπο πίνακα στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα τριών σωμάτων και στο βάθος ανάμεσα τους διακρίνεται ένα ύφασμα που σκεπάζει ένα ογκώδες αντικείμενο. Ζωγραφίζοντας το πέρασμα ανάμεσα σε δύο τόνους στη σκοτεινότερη απ τις πτυχώσεις αυτού του υφάσματος, βρέθηκα να απλώνω την τέλεια απόχρωση, και όσο έπρεπε διαφανή, σε μια ήδη αρκούντως υγρή επιφάνεια, με τέσσερις συγκλίνουσες πινελιές με την μύτη από ένα εξάρι σαμούρι και μετά μια ελαφριά διαγώνια με το πλάι για να τις φλουτάρω ελαφρά, τσάακ. Η όλη διαδικασία διήρκεσε 5 δευτερόλεπτα και ήταν τέλεια.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου δαπάνη; 
Τι καταπληκτική ερώτηση ! Ο χρόνος, η μεγαλύτερη και η καλύτερη δαπάνη είναι ο χρόνος. Δεν υπάρχει τίποτα που να με γεμίζει περισσότερο και να με βελτιώνει σε όλα τα επίπεδα, από το να ξοδεύω τον χρόνο μου.

Ποια είναι η ψυχική σου διάθεση τώρα; 
Ταραχώδης ισορροπία. Αν και αυτή η ερώτηση είναι μάλλον αυτοαναφορίκη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη διερευνά την ψυχική διάθεση που προκαλεί η ίδια η ανάγνωση της.

Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; 
Η ζωγραφική είναι η κατεξοχήν τέχνη του ψέματος και της συγκάλυψης, σε αντίθεση με το κολάζ λόγου χάρη, την διαφανέστερη των εικαστικών τεχνών, όπου κάθε σκέψη και χειρονομία του καλλιτέχνη φαίνεται στο αποτέλεσμα, λεπτό προς λεπτό. Όχι η ζωγραφική είναι η τέχνη του ψέματος, είτε μιλάμε για το συμβατικό ψέμα της προοπτικής, είτε για τους μαιάνδρους της εξαπάτησης που μόλις και μετά βίας διαφαίνονται κάτω από τα αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα χρώματος, όπου αφήνουμε να φανεί ότι μας βολεύει κάθε φορά και συγκαλύπτουμε τα υπόλοιπα. Ο Joël Kermarrec, πρώην δάσκαλος και νυν φίλος, λέει πως με τον θεατή παίζουμε ένα παιχνίδι του οποίου μόνο εμείς γνωρίζουμε τους κανόνες, και επιπλέον κλέβουμε.

Ποια αξία σου αρέσει περισσότερο σ’ έναν άντρα; Ποια αξία σου αρέσει περισσότερο σε μια γυναίκα; 
 Οι άντρες και οι γυναίκες δεν έχουν διαφορετικές αξίες, ο διαχωρισμός των ερωτήσεων είναι μάλλον κατάλοιπο των ιδεών του 19ου αιώνα που διακατείχαν την αρχική μορφή του ερωτηματολόγιου. Αυτό που διαφοροποιεί τις αξίες είναι οι συνθήκες, όπως το επαγγελματικό πλαίσιο. Ένας ειλικρινής υπουργός είναι μια μικρή επανάσταση ενώ ένας ειλικρινής καλλιτέχνης είναι ένας κοινός τόπος, πόσο μάλλον όταν μια αγοραία παρανάγνωση του μεταμοντερνισμού είναι πάντα εύκαιρη για να νομιμοποιήσει ως κριτικό σχόλιο ακόμη και τον πιο ακραίο κυνισμό του χρηματιστηρίου της τέχνης. Άσε δε τους (πολύ συχνά άρρενες) "ειλικρινείς" δασκάλους στις σχολές καλών τεχνών, που αισθάνονται υποχρεωμένοι να τα πούνε έξω από τα δόντια, τσακίζοντας τους δύσμοιρους τους φοιτητές και διαιωνίζοντας έτσι την ήδη αδιαμφισβήτητη εξουσία τους. Όλο αυτό βέβαια δεν απαξιώνει την ειλικρίνεια ως καλλιτεχνική αξία, αντιθέτως, το γεγονός ότι έχει απολέσει πλέον πλήρως την ονομαστική της αξία την κάνει ακόμη πιο σπάνια και πολύτιμη, αόρατη σπαζοκεφαλιά και καθήκον εσωτερικής κατανάλωσης.

Ποιο ταλέντο θα ήθελες να έχεις περισσότερο; 
Η έννοια του ταλέντου είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα στο πλαίσιο της σύγχρονης τέχνης, τι είναι το ταλέντο σήμερα ; Σίγουρα όχι η σχεδιαστική ευχέρεια πάντως ή η τεχνική του χρωστήρα, μάλλον κάποιου είδους βαθιά και συνεχής σύνδεση τόσο με το zetigeist όσο και με την αγορά, μια στρατηγική σκέψη σε βάθος χρόνου. Όπως αυτή του Richter για παράδειγμα ο οποίος χωρίς να εφεύρει σχεδόν τίποτα, κατάφερε να αποκρυσταλλώσει στο πρόσωπο του ένα σωρό χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωγραφικής που ανέπτυξαν άλλοι, όπως η σχέση με την ιστορία ή η στιλιστική ευελιξία και η αποκλιμάκωση των σχέσεων παραστατικότητας - αφαίρεσης. Εγώ πάντως από ταλέντο θα ήθελα να ξέρω να χορεύω όμορφα.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου; 
Έκανα ορισμένους καλούς πίνακες.
Αν πέθαινες και ερχόσουν ως άνθρωπος ή ως ζώο, τι θα επέλεγες; 
Άνθρωπος φυσικά, τι ερώτηση, δεν θα έπαιρνα με τίποτα το ρίσκο να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι αν η ζωή των ζώων είναι πράγματι τόσο βαρετή όσο φαίνεται.

Πού θα ήθελες να ζεις;
Αν έφευγα απ το Παρίσι θα ήθελα να ζήσω στην Αθήνα ή την Κωνσταντινούπολη.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία; 
Η ζωγραφική, το σχέδιο και το γράψιμο, η τέχνη είναι μια επισφαλής ενασχόληση από άποψη όρων διαβίωσης, αλλά ως αντάλλαγμα δικαιούμαστε να κάνουμε ακριβώς ότι γουστάρουμε.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες ; 
Ο Rogier van der Weyden και η Hito Steyerl.

Ποιο είναι το motto σου;
Δεν έχω. Σκέφτομαι συχνά όμως αυτό του van Eyck, το Als Ich Can, ένα λογοπαίγνιο με τ'όνομα του που προσέθετε στην υπογραφή του και που σήμαινε, εγώ το έφτιαξα, als ich can, όπως μπορούσα.


O Βασίλης Σαλπιστής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975, έφυγε για την Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του '90 και σήμερα ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η δουλειά του έχει ως σημείο εκκίνησης μια κριτική προσέγγιση της ζωγραφικής που τροφοδοτείται από την ιστορία της τέχνης και εξελίσσεται ως έρευνα διεκδικώντας μια σημαντική τεχνική και αισθητική πολυμορφία. Η ανοιχτή αυτή σχέση με τη ζωγραφική αναπτύσσεται παράλληλα και σε μια πιο διευρυμένη πραγμάτευση του ζητήματος της εικόνας μέσω του κολάζ, του φιλμ και πιο πρόσφατα της γραφής και της περφόρμανς. Συνεργάζεται με την γκαλερί Καππάτος στην Αθήνα και παρουσιάζει την δουλειά του σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Ο Malraux, οι γιοι του και οι κούκλες Kachina του, ακρυλικά, κάρβουνο και ξηρό παστέλ σε καμβά 2019
  • Το πέρασμα, ακρυλικά σε καμβά, 2016
  • Eσωτερικός κήπος, ακρυλικά, κάρβουνο και ξηρό παστέλ σε καμβά, 2019
  • Το μονοπάτι των λατόμων, κάρβουνο σε χαρτί επικολλημένο σε καμβά,  2017

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web