Κλάξον, μυστικά και Σαίξπηρ από μαθητές

Απόστολος Λακασάς | Η Καθημερινή

«Οδυσσέα, πού είσαι;» ρωτούν οι έφηβοι του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πειραιά. «Το μυστικό του ξενοδοχείου» αναζητούν εκείνοι του Πρότυπου Γυμνασίου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, την «Αγάπη, ως αγώνα μετ’ εμποδίων» «βλέπουν» οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου του πρώτου λιμανιού της χώρας, παραφράζοντας τον Σαίξπηρ, τη ζωή του οποίου αναδιφούν οι μαθητές στο Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά. «Κλάξον, τρομπέτες και... πλάκες» παίζουν στο 1ο Γενικό Λύκειο Περάματος. Περίπου 200 έφηβοι, σε ένα θεατρικό διήμερο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη Δευτέρα και την Τρίτη (από τις 5 μ.μ. κάθε ημέρα), θα δείξουν πώς το θέατρο δίνει ζωή και φαντασία στην εκπαίδευση.

Μαθητές επτά σχολείων, με τη συνεργασία επτά σκηνοθετών, δούλεψαν πάνω σε επτά θεατρικά έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος το «Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς...», με τη χρηματοδότηση και υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Συγκεκριμένα, σκηνοθέτες, διαφορετικού ύφους και ηλικίας, συνεργάστηκαν με σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και των όμορων δήμων πάνω σε κείμενα κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, με στόχο να χτίσουν επτά μικρής διάρκειας θεατρικές παραστάσεις.

Ενδεικτικά, οι μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πειραιά, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Κώστα Παπακωνσταντίνου και υπεύθυνη καθηγήτρια την Καλλιόπη Γεωργούλη, με αφορμή τη... δεκάλεπτη αργοπορία του μικρού Οδυσσέα, αφηγούνται και παίζουν μια ιστορία βασισμένη πάνω στην «Οδύσσεια» του Ομήρου.

Την πολιτική φάρσα του Ντάριο Φο «Κλάξον, τρομπέτες και... πλάκες», στην οποία ένας εργάτης «δίνει» το πρόσωπό του στον αυτοκινητοβιομήχανο Ανιέλι, θα παρουσιάσουν οι μαθητές –με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Θάνου Τοκάκη και υπεύθυνους καθηγητές την Αννα Βασιλειάδου και τον Ευάγγελο Μαρίνη– του 1ου Γενικού Λυκείου Περάματος.

Τη ζωή του «Will», όπως είναι ο τίτλος της παράστασης, δηλαδή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μελέτησαν οι μαθητές του Ζάννειου Πειραματικού Λυκείου Πειραιά, με τη συνεργασία της σκηνοθέτιδος Κίρκης Καραλή και υπεύθυνες καθηγήτριες τη Νίκη Μαματσή και Πολύνα Μπενάκη.

Το Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά ψάχνει «Το μυστικό του ξενοδοχείου», με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Γιάννη Κουρκουμέλη και υπεύθυνη καθηγήτρια την Ευαγγελία Γεώργα.

Το σύγχρονο θεατρικό έργο «Κόκκαλα» του Ανδρέα Φλουράκη, ένα έργο γραμμένο ειδικά για εφήβους, θα παρουσιάσουν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Πέρη Μιχαηλίδη και υπεύθυνες καθηγήτριες τη Λίνα Κολιαράκη και την Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα, ενώ «Τα Πολιτικά» από το έργο «Ονειρώξεις» του Γιώργου Μανιώτη θα παρουσιάσουν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Νίκαιας, με τη συνεργασία του σκηνοθέτη και χορογράφου Γρηγόρη Γαϊτανάρου και υπεύθυνη καθηγήτρια τη Βιργινία Δεσποτίδη.

Το τέλος του διημέρου θα γίνει με Σαίξπηρ. «Αγάπη, αγώνας άγονος, λέει ο Σαίξπηρ. Αγάπη, αγώνας... μετ’ εμποδίων, λέμε εμείς! Αυτό συμβαίνει σ’ ένα παραμυθένιο δάσος, μια μαγική νύχτα, κάποτε, στη μυθική Αθήνα. Ζευγάρια νέων μαζί με νεράιδες, ξωτικά και “ταλαντούχα” μαστόρια στήνουν ένα παράδοξο σκηνικό και μπλέκονται σε ένα ξεκαρδιστικό γαϊτανάκι γεμάτο με απρόοπτα μαγέματα και αναπάντεχες ανατροπές Στο τέλος, βέβαια, η αγάπη θριαμβεύει! Εξάλλου η φετινή μας παράσταση δεν είναι παρά ένας ύμνος σ’ αυτόν, τον παντοδύναμο, αιώνιο, ανεπανάληπτο, αγνό και ανυπόκριτο έρωτα, που βασανίζει γλυκά όλους τους ανθρώπους της γη», λένε τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Πειραιά, που δούλεψαν με τη συνεργασία του σκηνοθέτη Γιάννη Παπαγιάννη και υπεύθυνη καθηγήτρια τη Γεωργία Σκοτιδάκη. Και καθώς το διήμερο ολοκληρώνεται με την παράσταση, το μήνυμα των παιδιών του 1ου Γυμνασίου θα μπορούσε να αποτελεί μήνυμα και για τις επτά παραστάσεις: «Είναι μια παράσταση φτιαγμένη με μιαν αλάνθαστη συνταγή: από αγάπη, με αγάπη, για την αγάπη! Σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε!». Και, βέβαια, να χειροκροτήσετε τα παιδιά που, λόγω χώρου, δεν μπορούσαν ένα ένα να αναφερθούν σε αυτό το κείμενο.

 

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web