Φώτης Σιώτας: Η ποντιακή μουσική παράδοση και ο «Χορός της Φωτιάς» - CULTURENOW

Διαβάζοντας το κείμενο του Άρη Μπινιάρη για τον «Χορό της Φωτιάς» και δουλεύοντας μαζί του για το κομμάτι της μουσικής, προέκυψε η ιδέα των δύο κόσμων. Δύο κόσμοι που δεν είναι μόνο το «χθες» και το «σήμερα» αλλά δύο σημεία που ορίζουν τον «χώρο» μέσα στον οποίο θα πούμε την ιστορία.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της μουσικής της παράστασης είναι η συνεχής ηχοχρωματική της μεταμόρφωση. Σ’ αυτό, βοήθησε καταλυτικά η ικανότητα των μουσικών να κινηθούν με άνεση και στα δύο αυτά πεδία. Οι πρωτότυπες συνθέσεις για βιολί, τσέλο και κρουστά, ερμηνεύονται από τρεις εξαιρετικούς μουσικούς: τον Μιχάλη Βρέττα (βιολί), τον Νίκο Παπαϊωάννου (τσέλο) και τον Νίκο Μαγνήσαλη (κρουστά).

Η μουσική κατέχει σπουδαίο ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας και αυτός είναι και ο λόγος που οι τρεις μουσικοί συμμετέχουν ζωντανά στην παράσταση. Σε κάποιες σκηνές, τα έγχορδα ηχούν με τον κλασικό τους ήχο, ενώ σε κάποιες άλλες χρησιμοποιούνται εφέ και παραμορφώσεις. Το ίδιο ισχύει και με τα κρουστά, με τα ηλεκτρονικά μέσα να διαδέχονται το νταούλι.

Η ποντιακή λύρα εμφανίζεται στην κορύφωση της παράστασης, γυμνή και λυτρωτική. Χρησιμοποίησα ρυθμούς από την ποντιακή παράδοση και πάνω εκεί έφτιαξα μια σύγχρονη δράση είτε με σκοτεινές ατμόσφαιρες είτε με ξεσπάσματα. Άφησα τα σημεία με τη λύρα γυμνά μάλλον γιατί έμεινα αμήχανος μπροστά στη δύναμη αυτού του οργάνου και την πληρότητα που ένιωσα στο μοναχικό άκουσμα της.

Ο «Χορός της Φωτιάς» είναι μια παράσταση ενθύμησης με αφορμή ιστορικά γεγονότα. Η αίσθησή μου συμμετέχοντας και γράφοντας τη μουσική είναι κάτι σαν τη διαδρομή ενός ταξιδευτή στο χρόνο των γεγονότων. Ενός ονειρευτή που ξυπνά στο σήμερα και λέει την ιστορία με τα δικά του μέσα. Ίσως και τη δική του ιστορία.

Βιογραφικό

Ο Φώτης Σιώτας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε σε ηλικία έξι ετών, ως μέλος της παιδικής χορωδίας Αγίας Τριάδος. Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολί και το τραγούδι, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος πολλών συγκροτημάτων της πόλης, όπως: Ποδηλάτες, Boomstate και Ευοί Ευάν. Το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Συνεργάζεται επίσης με τον κιθαρίστα Μπάμπη Παπαδόπουλο. Από το 2005 έχει δημιουργήσει με τον κιθαρίστα Κώστα Παντέλη το ντουέτο Sancho 003, με το οποίο κυκλοφόρησαν δυο δίσκους (We buy gold, MUZGA). Το 2016 δημιούργησε το γκρουπ «ΣΩΤΗΡΕΣ». Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος με τίτλο «Τα δεύτερα γιατί κουράστηκαν τα πρώτα» σε μουσική δική και στίχους του Θοδωρή Γκόνη. Έχει γράψει μουσική για τη χορευτική ομάδα sinequanon, για το φεστιβάλ Αθηνών, για το Εθνικό θέατρο, το ΚΘΒΕ και για δεκάδες άλλες παραγωγές.

Δειτε όλο το άρθρο εδώ

https://www.culturenow.gr/fotis-siotas-h-pontiaki-moysiki-paradosi-kai-o-xoros-tis-fotias/?fbclid=IwAR3HDz-8Cdfvihfj6esgNVoewoN486iU9sWSgJ6gkV4CWv89CFQC8pN0Adk

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web