Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά - theatermag.gr // Μαριλένα Θεοδωράκου
Συνέντευξη: Μαριλένα Θεοδωράκου
Μόνο μπράβο μπορεί να πει κανείς για κάθε δράση που πραγματοποιείται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και αφορά στα παιδιά που νοσηλεύονται. Στη συγκριμένη περίπτωση τα πολλά μπράβο είναι για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το οποίο στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, τη θεατρική δράση «Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά». Και όπου υπάρχουν παιδιά, σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής δηλαδή, πηγαίνει η ηθοποιός Αγγελική Φράγκου, η οποία υποδύεται τη «Θεία Λένα» και αφηγείται τα νοσταλγικά παραμύθια που τα παιδιά στην Ελλάδα πρωτάκουσαν στη δεκαετία του 1950 μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της «Θείας Λένας». Η ηθοποιός μιλάει για τη σχέση που έχει αναπτύξει με τα νοσηλευόμενα παιδιά, την αγάπη της γι’ αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα και τις ευαίσθητες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να παίξει το ρόλο της και να αφηγηθεί τα παραμύθια της Θείας Λένας.
«Η ιδέα για τη θεατρική δράση “Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά” ήταν του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκου Διαμαντή. Εκείνος είχε την ιδέα για “Τα παραμύθια της Θείας Λένας” και ήθελε να κάνει ένα project στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι συναντήθηκαν οι επιθυμίες μας, γιατί και εγώ ήθελα πολύ να παίξω για παιδιά που νοσηλεύονται» λέει η Αγγελική Φράγκου. «Τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσα και είχα κάνει κάποιες κινήσεις μέσω του Συλλόγου Ελπίδα όπου έδινα τις παραστάσεις που κάναμε ως ομάδα Ρετρό, αλλά σαφώς όλο αυτό χρειάζεται μια οργάνωση για να γίνει με μια σταθερότητα και να έχει μια ροή. Συναντήθηκαν, λοιπόν, οι σκέψεις μας για να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία, να γίνει επίσημα και να μπορούμε να δίνουμε παραστάσεις στα νοσοκομείο. Καθότι επισκεπτόμαστε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, δεν είναι κάτι που το κάνουμε σποραδικά. Οι επισκέψεις μας είναι σταθερές, με ροή και κάθε μήνα επισκεπτόμαστε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκινάει από το Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο και χαίρομαι πολύ που συνεχίζεται και φέτος. Έχουμε πάρει τα παραμύθια της “Θείας Λένας” που ήταν μια θρυλική φιγούρα του 1950, έλεγε παραμύθια από το ραδιόφωνο και εμείς έχουμε αναπαραστήσει τη ραδιοφωνική στιγμή. Το αφηγηματικό κομμάτι του παραμυθιού το έλεγε η ίδια, έκανε η ίδια την αφήγηση και τα διαλογικά κομμάτια του παραμυθιού, τα έλεγαν άλλοι ηθοποιοί με τις φωνές τους. Αυτό έχουμε κάνει και εμείς. Εγώ υποδύομαι τη Θεία Λένα και αφηγούμαι τα αφηγηματικά κομμάτια του παραμυθιού και κάποιοι καλοί μας φίλοι ηθοποιοί έχουν δωρίσει τη φωνή τους για τα κομμάτια των διαλόγων. Στην παράσταση που διαρκεί μισή ώρα για να μην κουράζει τα παιδιά, ακούγονται τρία διαφορετικά παραμύθια. Το κάθε παραμύθι διαρκεί δέκα λεπτά, ώστε αν κάποιο παιδί πονέσει ή είναι κουρασμένο και θέλει να επιστρέψει στο δωμάτιό του, να μπορεί να το κάνει. Μετά την παράσταση έχουμε μια δράση όπου κάνουμε μια μικρή συζήτηση με τα παιδιά, τα ρωτάμε ποιο παραμύθι τους άρεσε και ύστερα ζωγραφίζουν κάτι σχετικό με αυτό που είδαν. Μέσα στα νοσοκομεία δεν έχουμε περιθώριο να κάνουμε κινητικά παιχνίδια με τα παιδιά, γιατί ίσως κάποια πονάνε, κάποια δεν κινούνται οπότε η παρουσία μας εκεί είναι πολύ διακριτική και ήρεμη ως προς τα παιδιά».
«Σε κάθε νοσοκομείο οι συνθήκες είναι διαφορετικές» συνεχίζει η Αγγελική Φράγκου. «Παίζουμε στα παιδιά που έχουν μακροχρόνια νοσήματα, δεν παίζουμε στο αμφιθέατρο του κάθε νοσοκομείου. Παίζουμε στο θάλαμο που νοσηλεύεται το κάθε παιδί, στο σαλονάκι της παιδιατρικής κλινικής και πηγαίνουμε με το πρόγραμμα του νοσοκομείου και με τις ανάγκες των παιδιών. Για παράδειγμα, έχουμε παίξει μέσα στο θάλαμο της αιμοκάθαρσης, σε έξι παιδιά που έκαναν αιμοκάθαρση εκείνη την ώρα. Επίσης, έχουμε παίξει μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ένα παιδί. Οι συνθήκες είναι πολύ ιδιαίτερες και εμείς οφείλουμε να τις σεβαστούμε. Και εγώ προσωπικά είχα νοσηλευτεί ως παιδί και είναι μια εμπειρία που την έχω έντονα μέσα μου και με οδηγεί έως και σήμερα. Ήθελα πολύ να βρεθώ κοντά στα νοσηλευόμενα παιδιά, γιατί κατανοώ πως είναι η καθημερινότητα ενός παιδιού μέσα στο νοσοκομείο.
Είναι κάτι που το αγαπώ πολύ και το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι μέρα με τη μέρα έχουμε γίνει φίλοι με τα παιδιά στα νοσοκομεία και χτίζουμε σχέσεις. Περνάει ο καιρός, τα παιδιά μάς περιμένουν και ρωτάνε τη μαμά τους πότε θα έρθουν να μας πουν πάλι τα παραμύθια. Αυτό είναι για μένα το πιο μεγάλο κέρδος όλης αυτής της δράσης. Εκείνη την ώρα που λέμε τα παραμύθια θέλω να είμαστε όλοι χαρούμενοι, στόχος είναι η χαρά. Θέλω η παρουσία μου εκεί να δημιουργεί στα παιδιά μια βάση χαράς, όπου εκείνη την ώρα να αισθάνονται ασφαλή, να ζωγραφίσουν, να πουν ότι τα απασχολεί. Σε μια επίσκεψή μας και ενώ ετοιμαζόμουν να βάλω την περούκα της Θείας Λένας, έρχεται ένα κοριτσάκι που πλέον έχουμε δημιουργήσει σχέσεις και μου λέει “εγώ Αγγελική δεν έχω μαλλιά”. Ο τρόπος που το είπε δεν είχε κάποια μελοδραματική βαρύτητα, απλά είπε αυτό που συνέβαινε, είπε την καθημερινότητά της. Οπότε πιστεύω ότι και εγώ ως ηθοποιός πρέπει να είμαι σταθερή, να το ακούσω, να μπορέσω να το διαχειριστώ και δεν έχει σημασία αν αισθάνομαι λυπημένη και σκέφτομαι πώς θα ανταπεξέλθω. Σημασία έχει να είσαι πολύ ψύχραιμος, ευγενής, σταθερός και να καταλαβαίνει το παιδί ότι μαζί σου μπορεί να νιώθει ασφάλεια για να φτάσει στο σημείο να σου πει το πώς αισθάνεται. Ήταν ένα όνειρο για μένα που υλοποιήθηκε, χαίρομαι πραγματικά γι’ αυτή τη συνάντηση με τον κύριο Διαμαντή και γι’ αυτή την ευκαιρία που μου έδωσε. Δεν το λέω υπερβολικά, ήταν ένα όνειρό μου και χαίρομαι που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Αυτές οι παραστάσεις είναι αγώνας».
Πληροφορίες παράστασης
«Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά»
Ιδέα: Νίκος Διαμαντής
Σχεδιασμός δράσης & Ερμηνεία: Αγγελική Φράγκου
Δραστηριότητες: Θηρεσία Θεοδώρου & Σάλλη Αλ Ταπάς
Κοστούμι: Βιβέτα Στρατηγού
Φωτογραφία: Παύλος Μαυρίδης
Αφίσα: Σπυριδούλα Αρταβάνη
Ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών: Νίνα Αδαμοπούλου, Αιμίλιου Αλεξανδρή, Αχιλλέα Παπαγεωργίου, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Χατζηνίκου, Γιωργή Τσουρή, Φοίβου Ποικιλίδη, Ιωσήφ Ιωσιφίδη, Αλέξανδρου Ζουριδάκη
Οι παρουσιάσεις της θεατρικής δράσης ξεκίνησαν στις 25 Νοεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθούν στις 30 Απριλίου 2020.
Η θεατρική δράση είναι βασισμένη σε επιλογές παραμυθιών της Αντιγόνης Μεταξά.
Διάρκεια θεατρικής δράσης: 60 λεπτά
Αφήγηση: 30 λεπτά
Δραστηριότητες: 30 λεπτά
«Η Θεία Λένα» επισκέπτεται με αγάπη τα ακόλουθα νοσοκομεία: Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαίας Κυριακού», Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», Φλόγα – Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο
Δείτε όλη τη συνεντευξη ΕΔΩ