protothema.gr - Νικόλαος Μπάρδης 13/10/2016

Το “Mon Petit Prince” ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ρόλο του Μικρού Πρίγκιπα

Αυτό το φθινόπωρο ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος, σε μία δραματουργική συνεργασία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, αφηγούνται την πασίγνωστη ιστορία του παιδιού που δεν μεγαλώνει, με τη Λένα Παπαληγούρα να ενσαρκώνει τον ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα. Πρόκειται για μία παράσταση-«πτήση» στα βαθύτερα υπόγεια του ουρανού, και κατ' επέκταση του εαυτού, εκεί που μπορεί κανείς να ανακαλύψει το νόημα της ζωής και να βρει την ουσία της ύπαρξης.

Ο χρόνος της ιστορίας τοποθετείται στη Λυών το 1906. Ο Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που μετρούσε τότε μόλις 6 χρόνια ζωής, επιμένει πως η ζωγραφιά του δεν απεικονίζει ένα καπέλο, όπως βλέπουν οι μεγάλοι, αλλά έναν βόα που έχει καταπιεί έναν ελέφαντα. Η ανεκτίμητη οπτική του δεν εκτιμάται από κανέναν. Τα όνειρά του προσγειώνονται καθώς οι μεγάλοι τον αποτρέπουν να «πετάει στα σύννεφα» με τη βοήθεια της σκέψης. Ωστόσο, εκείνος αποφασίζει πως μια μέρα οι αιθέρες θα του ανήκουν στην πράξη, και, το 1943, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας πια, ρισκάρει τη ζωή του σε μία πτήση και χάνεται για πάντα στη Μεσόγειο. 

Χάνεται όμως ή μήπως συναντάει για πρώτη φορά τον εαυτό του; Το βέβαιο είναι πως λίγο καιρό νωρίτερα, έχει συναντήσει στο χαρτί τον αντικατοπρισμό του, τον πιο διάσημο πρίγκιπα των τελευταίων 100 χρόνων, γράφοντας την πιο γνωστή και άχρονη-διαχρονική ιστορία αυτοπραγμάτωσης όλων των εποχών. Το φιλοσοφικό του παραμύθι θα μεταφραστεί σε 250 συνολικά γλώσσες και θα αποτελέσει την τρίτη κατά σειρά πιο πετυχημένη έκδοση μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο.

Το έργο κινείται ανάμεσα στην κυριολεξία και τον συμβολισμό, με τον συγγραφέα να στρέφεται στον ήλιο, τα αστέρια, την αιωνιότητα, καταφέρνοντας τελικά να απογειώσει κάθε τι υπαρξιακό και επίγειο, αθωώνοντας τη φθορά. Μέσα σ' αυτό το παραμυθιακό σκηνικό, θα αποκαλυφθεί μία μεγάλη αλήθεια: Τα πράγματα δεν είναι όπως είναι, αλλά όπως επιλέγουμε να τα βλέπουμε. Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν πάντα τα μεγάλα νοήματα. Ξεχνούν τον μεγαλείο του να είσαι μικρός. Τα παιδιά όμως είναι αλλιώς. Τα παιδιά είναι μεγάλοι που δεν έχουν ακόμη χαθεί στη μικρότητα, και γι' αυτό ζουν πάντα στο μεγαλείο... Η παράσταση “Mon Petit Prince” ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη 1η Νοεμβρίου. 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Ηρώων Πολυτεχνείου 32 και Βασιλέως Γεωργίου, Πειραιάς
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 4143310, 210 4143320

  • mon-petit-prince-2
  • imagehandler

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web