Πύλη στον Πολιτισμό

Η νέα εποχή της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά…. Αρχίζει.
Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013, το εντυπωσιακό, επιβλητικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, το καύχημα  των Πειραιωτών, μετά από δέκα χρόνια «σιωπής», λόγω μιας πλήρους αλλά και εντελώς απαραίτητης ανακαίνισης, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό κι ανέβασε αυλαία…
Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Ταβουλάρης και ο Αρνιωτάκης αρχικά, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Πειραιώτισα Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, η κα Κατερίνα, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Ελλη Λαμπέτη, η Ελένη Χαλκούση, η Μαίρη Αρώνη, η Τζένυ Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και τόσοι άλλοι.
Ισως  γι΄ αυτό και η τωρινή προσμονή για τη «δεύτερη ζωή» του από τους ανθρώπους της θεατρικής οικογένειας είναι μεγάλη, μαζί και οι προσδοκίες…
Η επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και μάλιστα με καλλιτεχνικό διευθυντή έναν αγνό Πειραιώτη, έναν καλλιτέχνη-σκηνοθέτη και δάσκαλο που έχει αφιερώσει τη δράση του στην πρόοδο της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά, αλλά και σε θέατρο απαιτήσεων, του Τάκη Τζαμαργιά, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις.
«Το ΔΘΠ  στον 21ο αιώνα θα χαράξει μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων Ευρωπαϊκών θεάτρων» σημειώνει ...
Ένα  θέατρο, «Πύλη… στον πολιτισμό».

Κτιριακά το θέατρο έχει σίγουρα σχέση με τις αίθουσες και τους διάκοσμους των πιο φινετσάτων γαλλικών θεάτρων, άλλωστε η 600 θέσεων αίθουσά του, η κεντρική του σκηνή, μαζί με τα εικοσιτρία επιβλητικά θεωρεία του, όλοι οι παράπλευροι χώροι που θα αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, αποτελούν ένα από τα ελάχιστα πια δείγματα εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.
Για την πρώτη θεατρική περίοδο της επαναλειτουργίας του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τάκης Τζαμαργιάς  ετοίμασε  ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που απευθύνεται στον σύγχρονο θεατή, με παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο, με συναυλίες, εκθέσεις, διαδραστικό θέατρο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλόγια, αναγνώσεις κ.α.

Δήμαρχος Πειραιά

Βασικός στόχος της νέας δημοτικής Αρχής είναι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Να γίνει το Δημοτικό μας Θέατρο ένα ανοιχτό θέατρο για όλους του πολίτες.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι αντάξιο των απαιτήσεων όλων μας. Είναι ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Με όλες μας τις δυνάμεις ξεπερνούμε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Πορευόμαστε με σωστό προγραμματισμό, έλεγχο αλλά και συνετή οικονομική διαχείριση προκειμένου να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την βιωσιμότητα αλλά και την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Για να γίνει ο Πειραιάς μας ένας σημαντικός πόλος έλξης για τις τέχνες και τα γράμματα.

Γιάννης Μώραλης
Δήμαρχος Πειραιά

Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού

Ειρήνη Στ. Νταϊφά - Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά: Ο Πολιτισμός και η πολιτιστική μας κληρονομιά, μπορεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων μας

Φίλες και φίλοι του Πειραιά,
Ο Πολιτισμός και η πολιτιστική μας κληρονομιά, μπορεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων μας, καθώς και στην αναβάθμιση της πόλης μας, μέσω στοχευμένων δράσεων και μιας ισορροπημένης σχέσης μεταξύ ανάπτυξης και σεβασμού στην πόλη μας και στον Πολιτισμό μας.
Η πολιτιστική μας κληρονομιά, προσδίδει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ταυτότητα στην πόλη μας και έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ως μοναδικό, συγκριτικό πλεονέκτημα  για την προσέλκυση επισκεπτών, τουριστών, επαγγελματιών και επενδυτών του πολιτιστικού  χώρου, στα  πλαίσια μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής.
Είναι δεδομένη η επιθυμία μας, να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, προκειμένου να χτίσουμε τις απαραίτητες γέφυρες και να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα εφόδια που θα επιτρέψουν στον Πολιτισμό του Πειραιά  να δηλώσει ένα ηχηρό <<παρόν>> !!!
Αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις, προκειμένου να αναδείξουμε το πολύ όμορφο πρόσωπο, που έχει ο Πειραιάς !!!
Σε συνεργασία και με τους τομείς εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματικής κατάρτισης,  προσπαθούμε και μπορούμε να συμβάλουμε τα μέγιστα, με σκοπό την δημιουργία καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων και σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος, με την καλλιέργεια κριτικής σκέψης αλλά και την ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών πρωτίστως από τους νέους μας, που είναι και οι πλέον κατάλληλοι για έναν παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό.
Στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που διανύουμε, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως σε μία χώρα με τεράστια οικονομική δυσκολία, παράγεται τόσος Πολιτισμός !!!
Κάτι που επιβεβαιώνει, πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι Η ΠΗΓΗ  ΤΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!
Η Δημοτική Αρχή του Πειραιά και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που προάγει τον Πολιτισμό, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προώθηση και δημιουργία του, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας να ψυχαγωγηθούν, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουμε οικονομικά την τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα  προσθέτουμε το δικό μας λιθαράκι, στην πολιτιστική ατζέντα του Πειραιά !!!
Είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε με την ενεργή συμμετοχή μας, στην πνευματική, ηθική,  πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας, που ο Πολιτισμός είναι η ψυχή, η ζωή και το δυνατό της ‘’όπλο’’ !!! Το ‘’όπλο’’ που καταφέρνει εδώ και αιώνες να ακτινοβολεί παγκόσμια πέρα από τα σύνορα μας !!!
Ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και ως ‘’οικοδέσποινα’’ του Ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου, θα ήθελα να παροτρύνω όλους τους Δημότες μας αλλά και όλους τους Έλληνες, για την ενεργή συμμετοχή τους στα πολύ σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα του Δημοτικού μας Θεάτρου όπως και όλων των εξαιρετικών φορέων Πολιτισμού της πόλης μας !!! 

Ειρήνη Στ. Νταϊφά
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού
Δήμου Πειραιά

Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Πρόταση καλλιτεχνικών προθέσεων                     
                  
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, είναι ένα θεατρικό οικοδόμημα - μνημείο, χωρίς υφολογικές φλυαρίες και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα της Ελλάδας.
Απλό, αυστηρό,  με ήρεμους και αρμονικούς όγκους επιβάλλεται και δεσπόζει αμέσως χωρίς να κραυγάζει.

Το Δημοτικό Θέατρο με το παρελθόν λειτουργίας του, συνεχίζει και γεννά μνήμες στους κατοίκους του Πειραιά, οι οποίες δημιουργούν την προσδοκία μιας νέας θεατρικής ακμής.
Ο συμβολικός χαρακτήρας του στενά συνδεδεμένος με το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αποτελεί πύλη διάχυσης προς την πόλη του Πειραιά και της Αθήνας, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια  και το εξωτερικό.

Η αντιμετώπιση ενός θεάτρου - μνημείο όπως το Δημοτικό Θέατρο οφείλει να παίρνει υπ’ όψιν τις πολλές παραμέτρους, όπως την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Πειραιά, τη δυναμική που αναπτύσσει το λιμάνι και ο τουρισμός του, τη σύγχρονη θεατρική γλώσσα και δημιουργία, την εκπαιδευτική λειτουργία του, τη δυνατότητα παρουσίασης μουσικών ειδών από όπερα μέχρι σύγχρονη μουσική, αλλά και γενικά να αναπτύξει ένα δίκτυο παρέμβασης από όλη τη σύγχρονη πνευματική δημιουργία και με την αναπτυξιακή λογική που μπορεί να προσδώσει στο κέντρο του Πειραιά να το καταστήσει μια  κεντρική κομβική παρουσία στην πολιτιστική ζωή.

Ταυτόχρονα,  η ιδιαίτερη γεωγραφική του θέση  (ευρισκόμενο  πάνω  στον άξονα που συνδέει Αθήνα και Πειραιά) αποτελεί πλεονέκτημα καθώς όντας φυσική απόληξη των οδών Πειραιώς και Συγγρού, συνδέει πολιτιστικά την Αθήνα, με την Στέγη, το Αστεροσκοπείο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά και το Μουσείο Μπενάκη, το Ίδρυμα Κακογιάννη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Σχολείο, το Εθνικό Θέατρο, με τον Πειραιά λίγο πριν διαχυθούν μέσα από το λιμάνι.

Με βάση αυτό, το Δημοτικό Θέατρο μπορεί  να αποτελέσει πολιτιστική οδό, δρόμο και πυλώνα πολιτιστικού σχεδιασμού - παρέμβασης  και έντονης δημιουργίας.

Η θέση του στον ομφαλό του Πειραιά είναι κομβική καθώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε  πύλη πολιτισμού, σύνδεσμος μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης, των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων του Πειραιά  και των μακρών τειχών.
Επιπρόσθετα μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία της Πολιτιστικής Ακτής  με το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και άλλους χαρακτηριστικούς τόπους - συνοικίες του Πειραιά από τη Σαλαμίνα μέχρι τα Προσφυγικά της  Κοκκινιάς.

Το Δημοτικό θέατρο Πειραιά, μπορεί να αποτελέσει με τον μοναδικό χαρακτήρα του,  μοχλό πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουρισμού και ανάπτυξης.


Προθέσεις

Σύγχρονες παραγωγές, ρεπερτόριο υψηλού επιπέδου, καινοτομία, εξωστρέφεια, κινητικότητα και συνεργασίες, άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την νεολαία, διάχυση στα πολυμέσα, εργαστήρια, εκθέσεις, ομιλίες, αποτελούν έναν σύγχρονο παρεμβατικό πολυχώρο.
Ουσιαστικά το Δημοτικό θέατρο θα λειτουργεί σαν ένα κέλυφος παραγωγής πολιτισμού και καλλιτεχνικής παρέμβασης σε όλο τον χώρο του Πειραιά και όχι μόνο.

Προς τούτο, χρειάζεται καθαρό οργανόγραμμα λειτουργίας, εξορθολογισμός της λειτουργίας του σε οικονομικό, τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο

Κυρίως χρειάζεται χρόνος και υπομονή, καθώς ο πολιτισμός είναι ανάπτυξη μέλλοντος.

Νίκος Διαμαντής

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ιστοσελίδα χρηματοδοτήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά Created by Gravity