Αλληλεγγύη

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανέλαβε μία καλλιτεχνική πρωτοβουλία με στόχο τη δημιουργία μιας ουσιαστικότερης σύνδεσης ανάμεσα στην πολιτιστική ζωή του Πειραιά και τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Πρόγραμμα «Αλληλεγγύη»  του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στόχευε στην προσέγγιση παραμελημένων κοινωνικών ομάδων και στη σταδιακή ένταξή τους στην πολιτιστική ζωή του τόπου τους. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από μία κινούμενη παράσταση - ταχύδραμα, η οποία παρεμβαίνει στο χώρο των αποκλεισμένων ανθρώπων ή σε χώρους δραστηριοποίησης τους, όπως νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, καφενεία, πνευματικά κέντρα, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές κλπ στις ευαίσθητες συνοικίες του Πειραιά. Τη παράσταση αυτή σκηνοθέτησαν οι Ρηνιώ Κυριαζή και Κώστας Παπακωνσταντίνου και η διάρχειά της ήταν 45 λεπτά. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα σύντομων- χρονικά- παραστάσεων, θεατρικών αποσπασμάτων από έργα Ελλήνων διηγηματογράφων, συνδυασμένα με μουσική, το οποίο προσφέρεται δωρεάν και χωρίς τεχνικές απαιτήσεις και  στοχεύει στην δημιουργία  και την επίτευξη μιας κοινωνικής δράσης που θα στηρίξει πνευματικά και ηθικά και θα κάνει κοινωνούς στον ελληνικό λόγο, στο ελληνικό θέατρο, στην ελληνική ποίηση, συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην τέχνη του θεάτρου σε μια εποχή κρίσης. 

Το πρόγραμμα  «Αλληλεγγύη»  προσέφερε σε ομάδες αποκλεισμένων ανθρώπων σημαντικά οφέλη, συμβάλλοντας στην κοινωνικοποίησή τους και άνοιξε μια δίοδο επικοινωνίας, σκέψης και εκτόνωσης της πίεσης που υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα θα αποτέλεσε μια μορφή ψυχαγωγίας προσφέροντας ένα αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

H «Αλληλεγγύη» είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με πολλή μεγάλη προσοχή και ουσιαστική φροντίδα για τους συνανθρώπους μας, στοχεύοντας στην αλληλεγγύη και στην επανασύσταση ενός πνευματικού ιστού. Εκπαιδευτικό και ταυτόχρονα  ψυχαγωγικό, με εκπαιδευτική και πνευματική παρέμβαση σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες. Η εκπαιδευτική παρέμβαση είναι το σημαντικότερο εργαλείο ποιοτικής αναβάθμισης ανθρώπων που ζουν με συγκεκριμένες διόδους πνευματικής  πληροφορίας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι εξής ηθοποιοί  :

ΟΜΑΔΑ  1: ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ | Πάνος Μπόρας, Θοδωρής Τούμπανος, Ελευθερία Μεντηλίδου, Έλενα Σταματίου, Λυσάνδρα Αναστασοπούλου

ΟΜΑΔΑ 2: ΡΗΝΙΩΣ ΚΥΡΙΑΖΗ | Γιούλη Καρναχωρίτη, Μαρίνα Πανηγυράκη, Παναγιώτης Καμμένος, Θέμης Θεοχαρόγλου, Ιώβη Φραγκάτου                            

Μεταξύ Φαλήρου και Κορυδαλλού.

Μια παράσταση ταξίδι, ένας απόπλους στη στεριά. Ένα πλοίο που δεν έρχεται ούτε φεύγει αλλά ταξιδεύει στον Πειραιά. Μια άλλη βάρδια που αφηγείται ιστορίες με αφορμή ένα παιχνίδι στο χρόνο. Πειραιάς- από τη λέξη πέρα, η αντικρινή όχθη, η απέναντι στεριά. 

Είσοδος αλλά και τελευταία άκρη. Ένα λιμάνι, ένας τόπος συνάντησης πριν την αναχώρηση ή μετά την επιστροφή. Η ίδια η αναχώρηση και η επιστροφή. Πέντε πρόσωπα συναντιούνται σ ένα όριο και συνομιλούν μέσα από μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας. Σ αυτά τα πέρατα, στις άκρες της θαλάσσης το νεοελληνικό έργο καθρεφτίζει τις εποχές από το χτες στο σήμερα και το αύριο με άξονα τη μουσική του Γιάννη Παπαιωάννου και τη 'Βάρδια' του Νίκου Καββαδία με συνεπιβάτες το κοινό της παράστασης.

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή. 

Ηθοποιοί:

Θέμης Θεοχάρογλου

Παναγιώτης Καμμένος

Γιούλη Καρναχωρίτη

Μαρίνα Πανηγυράκη

Ιώβη Φραγκάτου

Σκηνογράφος/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Xρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα έργα:

'Αγγέλα' Πέτρου Σεβαστίκογλου,' Λα πουπέ' Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, 'Αυτός και το πανταλόνι του' Ιάκωβου Καμπανέλλη,  'Το προξενειό της Αντιγόνης' Βασίλη Ζιώγα, 'Η Βεγγέρα' Ηλία Καπετανάκη, 'Στέλλα Βιολάντη' Γρηγορίου Ξενόπουλου, 'Το πράσινό μου το φουστανάκι' Λένας Κιτσοπούλου, από το μυθιστόρημα 'Βάρδια' του Νίκου Καββαδία και το ποίημα του Αλέξανδρου Μπάρα 'Τα εσπέρια'.

 

Εμείς, οι Άλλοι

Πέντε νέοι ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνές Νέου Ελληνικού Θεάτρου με μέσο το θεατρικό παιχνίδι και στόχο τη συνάντηση και τη γνωριμία των ανθρώπων. Η σκέψη και το έργο Ελλήνων συγγραφέων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, συναντά την ανησυχία των σύγχρονων καλλιτεχνών. Μέσα από αυτό το πάζλ της εγχώριας δραματουργίας θέλουμε να προσφέρουμε ένα μέσο στον θεατή να ταξιδέψει, αλλά και να προβληματιστεί. 

Σκηνοθέτης: Κώστας Παπακωνσταντίνου 

Ηθοποιοί:

Πάνος Μπόρας

Θοδωρής Τούμπανος

Ελευθερία Μεντηλίδου

Έλενα Σταματίου

Λυσάνδρα Αναστασοπούλου

Σκηνογράφος/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Χρησιμοποιούνται τα έργα:

Κώστας Μουρσελάς ‘’Μπουχάρα’’, Φώφη Τρέζου ‘’Αρχιτέκτονας’’, Μάριος Ποντίκας ‘’Κοίτα τους’’, Γιάννης Τσίρος ‘’Μάτια τέσσερα’’, Ιάκωβος Καμπανέλλης’’ Η αυλή των θαυμάτων’’.

Η δράση έχει ολοκληρωθεί.

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web