Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2020

Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο
Τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 2018-2020

Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο,  έχει ως στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού λόγου. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα επιμένοντας σε μια θεατρική και κοινωνική εκπαιδευτική πολιτική, η οποία αφορά το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Βασική μέριμνα του Δημοτικού Θεάτρου είναι ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής διάστασης του θεάτρου, μία συνάντηση της Θεωρίας με την Πράξη. Σκοπός είναι να έρθει ο πολίτης κοντά στο θέατρο και το θέατρο κοντά στον πολίτη. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναζητώντας το σύνδεσμο ανάμεσα στη σκηνή και την πλατεία, ενθαρρύνει τη δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία.

                                 


«Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο 2020»
Τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
Εαρινό Φεστιβάλ 2018-2020

Τρίτος χρόνος
Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος 2020

9 Νεοελληνικά Θεατρικά Κείμενα
3 Κεντρικές Παραστάσεις
                                          6 Θεατρικά Αναλόγια                                          


   Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χάρη στο τριετές Πρόγραμμα «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”» (2018-2020), επιμένοντας σε μια κοινωνική πολιτική, η οποία θέλει ένα θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία, στον πολίτη της ευρύτερης περιφέρειας του και όχι μόνο, ανοίγει τις πόρτες του στο μεγάλο κοινό κάθε ηλικίας και κάνει ένα πρώτο, και ουσιαστικό, βήμα για τη θεατρική εκπαίδευση. Γιατί για το Δ.Θ.Π. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, Νίκο Διαμαντή, Κοινωνία και Πολιτισμός είναι αναγκαίο να συμπορεύονται.


   Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι λοιπόν ανοιχτό για όλα τα σχολεία, τα γηροκομεία, τους περαστικούς, για οποιονδήποτε θέλει να δει τι σημαίνει πολιτισμός, θέατρο και πώς εξελίσσεται αυτό από την πρόβα έως τη σκηνική πράξη.


     Καλεί όλον τον κόσμο να ανακαλύψει τον μηχανισμό της θεατρικής πράξης εκ των έσω, δίνοντάς του τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει πώς φτιάχνεται μια θεατρική παράσταση και να ακολουθήσει τη διαδρομή της μέσα από μια σειρά ανοιχτών προβών. Μια διαδρομή στα άδυτα του θεάτρου με συνοδοιπόρους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, φωτιστές.

    Η γνωριμία και η εξοικείωση με τη θεατρική πράξη θα γίνει με όχημα σύγχρονα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων. Το φεστιβάλ έχει στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ελληνικού θεατρικού κειμένου. Το κοινό καλείται να παρακολουθήσει δωρεάν ανοιχτές πρόβες, να εκθέσει τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του, να συνομιλήσει με τους σκηνοθέτες.

Ακολουθείστε μας λοιπόν σε ένα ζωντανό, δημιουργικό, και ξεχωριστό «Μάθημα Θεάτρου».

     Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υλοποιεί αυτό το Πρόγραμμα επιμένοντας σε μια θεατρική και κοινωνική εκπαιδευτική πολιτική, η οποία θα αφορά το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Βασική μέριμνα του Θεάτρου είναι ο συνδυασμός της εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής διάστασής του, μία συνάντηση της Θεωρίας με την Πράξη. Σκοπός να έρθει ο πολίτης κοντά στο θέατρο και το θέατρο κοντά στον πολίτη.


     Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αναζητώντας το σύνδεσμο ανάμεσα στους δύο θεατρικούς χώρους, αυτόν της Σκηνής και της Πλατείας, δημιουργεί ένα workshop in progress, κατά το οποίο ενθαρρύνεται η δημιουργική εμπλοκή των θεατών στη θεατρική διαδικασία.


     Στο Φεστιβάλ Νεοελληνικού Έργου 2020  θα παρουσιαστούν σημαντικά έργα της νεοελληνικής δραματουργίας. Έργα αναγνωρισμένων και καταξιωμένων παλαιότερων συγγραφέων αλλά και έργα πολλά υποσχόμενων νέων συγγραφέων. Έργα που έχουν αφήσει το έντονο αποτύπωμά τους στην ελληνική θεατρική σκηνή, αλλά και έργα που έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς.

 

    Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και με ακουστικά προβλήματα, καθώς θα εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής τους.
    Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο με ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ, όπου θα παρουσιαστούν έργα Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, τα οποία σκηνοθετούν νέοι σκηνοθέτες. Τέλος, πρόκειται να διοργανωθούν διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια. Ενώ θα εκδοθούν και δύο (2) αφιερωματικοί συλλογικοί τόμοι, ένας με κείμενα διακεκριμένων μελετητών και ακαδημαϊκών, και ένας με χρήσιμο υλικό για τα εννέα (9) παρουσιαζόμενα θεατρικά έργα!                       
                           


                       Τ Α   Ε Ρ Γ Α:                          


                 


Ο Ι  Τ Ρ Ε Ι Σ  Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Ε Σ  Π Α Ρ Α Σ Τ Α Σ Ε Ι Σ :

 

1.    Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; (1996)
της Χρύσας Σπηλιώτη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

 

2.    Φαύστα (1963)
του Μποστ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

 

3.    Η πόλη (1965)
της Λούλας Αναγνωστάκη
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

                                    


  Τ Α  Ε Ξ Ι  Θ Ε Α Τ Ρ Ι Κ Α  Α Ν Α Λ Ο Γ Ι Α :

-    Φοιτηταί (1919) του Γρηγόριου Ξενόπουλου
-    Μαουτχάουζεν (1943-1945) του Ιάκωβου Καμπανέλλη
-    Κομμάτια και Θρύψαλα (1976) του Γιώργου Σκούρτη
-    Οι Ζητιάνοι (2007) του Δημήτρη Ζουγκού
-    Γκιακ (2014) του Δημοσθένη Παπαμάρκου
-    Amfivallo (2018) της Αγγελικής Παρδαλίδου


                                            

ΠΡΟΣΚΛΗΣH

Το Δ.Θ.Π. ανοίγει λοιπόν τις πόρτες του στο κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – για ένα ταξίδι εκεί όπου το Θέατρο αποκαλύπτεται.
Και σας προσκαλεί να ζήσετε την εμπειρία της θεατρικής πρακτικής, να γευτείτε τη μαγεία του θεάτρου, να ανακαλύψετε πώς χτίζεται μια θεατρική παράσταση, να γνωρίσετε την αλήθεια της…

                                   ** Το πρόγραμμα με θέμα: «Δημιουργία και καθιέρωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά του Φεστιβάλ “Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο”», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» (2014-2020), το οποίο συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).
 

Φόρμα Συμμετοχής


Επικοινωνία για δηλώσεις συμμετοχής:
Email: neoellinikoergo.dithepi@gmail.com
Μικαέλα Δανά -  6949778197

 

 

 • 2
 • 2_(3)
 • 3
 • 5_(2)
 • 6_(2)
 • espa-13
 • espa-23
 • espa-8
 • espa2020
 • img-0c7c0f577ae1cb3ba20f4123e55d2d31-v
 • img-4d5b78a631744dbd1a017268e2c17399-v
 • img-bd02be3b29b6e2307d463eaa44940f67-v
 • img_20190312_103851
 • img_20190313_100807
 • img_20190313_100850
 • img_20190318_110439
 • img_20190530_210625

FOLLOW US

Youtube instagram
Gravity custom web