ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ

σκηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός

Από 06/11 έως 01/12/2013

 «O  Στάθης Λιβαθινός τα κατάφερε παρουσιάζοντας μία παράσταση  “βουτηγμένη” στο  θέατρο. Ζήτησε από τους ηθοποιούς να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους και από τους θεατές τη φαντασία τους» 
Αθηνόραμα ****1/2, Σεπτέμβριος 2013
 
«Παρακολούθησα τον άθλο μιας ασπαίρουσας σκηνικής, δραματικής, αφήγησης της Ιλιάδας» 
Καθημερινή 09/06/2013,
 
«Το κοινό νιώθει να μαθητεύει απ’ την αρχή στο ομηρικό έπος, στην αποστομωτική του επικαιρότητα, στην ποίηση του λόγου του, στη συνταρακτική αλήθεια των περιγραφών του, στην αγριότητα, στη συγκίνηση, στην ορμή, στο χιούμορ, στις μεγαλοσύνες και τις αφροσύνες των ηρώων του, στην αναιδή, μεγαλοφυή και δραματοτόκο εξομοίωση θεών και ανθρώπων και σε πολύ περισσότερα από αυτά, που επειδή δεν περιγράφονται είναι αυτά που είναι.»
Καθημερινή 16/06/2013,
 
 «Στιγμές σκηνικής μαγείας. Ακούστηκε ο λόγος του ραψωδού στο ακέραιο. Ο Λιβαθινός άρθρωσε μια πραγματική πρόταση για την παράσταση ενός ομηρικού έπους σήμερα» 
Ελευθεροτυπία 06/06/2013,
 
«...σε αυτή την παράσταση ακόμη και κάθε σκηνή μάχης είναι ένας ύμνος στην φαντασία.»
«…πολύ σπάνια πετυχαίνει κανείς παραστάσεις τόσο συμπυκνωμένες, τόσο πλούσιες σε ένταση και ενέργεια που έχουν κατακτήσει την τελειότητα σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Ευφυέστατη!»
Karin Veraart, Volkskrant, Άμστερνταμ, 3/10/13
 
«Η Ιλιάδα δεν χάνει ούτε στιγμή την ενέργεια το βάθος και την λεπτομέρεια των σκηνικών γεγονότων που αναπαριστά, διατηρώντας υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής πυκνότητας.»
«Η δημιουργοί της Ιλιάδας δημιούργησαν μια από τις καλύτερες σύγχρονες  παραστάσεις  μεγάλης φόρμας στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.» 
Dmitry Trubotchkin, Μόσχα, Οκτώβριος 2013
 
Είναι μόνον μερικά  από τα σχόλια και κριτικές  που γράφτηκαν για τη παράσταση του Στάθη Λιβαθινού, την «Ιλιάδα», στην πορεία των παραστάσεων της από το Φεστιβάλ Αθηνών και την Πειραιώς 260 τον Σεπτέμβριο, στο Εθνικό Θέατρο του Άμστερνταμ τον Οκτώβριο .
 
Η «Ιλιάδα», το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η  απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα το Στάθη Λιβαθινό. 
 
Ο σκηνοθέτης  «αφηγείται»  μαζί με τους συνεργάτες του σε μια πεντάωρη –περίπου- παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική. 
 
Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;  Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; 
 
Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο  γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα.
Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.
 
Η «Ιλιάδα» παρουσιάζεται από την Polyplanity Productions στο Δημοτικό Θέατρο Περαιά από τις 6 Νοεμβρίου 2013, για λίγες παραστάσεις.
Ταυτότητα Παράστασης 
 
Μετάφραση
Δ. Ν. Μαρωνίτης
 
Σκηνοθεσία
Στάθης Λιβαθινός
 
Σκηνική Διασκευή & Επεξεργασία
Στάθης Λιβαθινός, Έλσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης
 
Σκηνικά - Κοστούμια
Ελένη Μανωλοπούλου  
Μουσική σύνθεση & Σχεδιασμός ήχου
Λάμπρος Πηγούνης
 
Φωτισμοί
Αλέκος Αναστασίου
 
Κινησιολογική προετοιμασία & Πολεμικές τέχνες
Σι Μιαο Τζιε Μάχιμος Μοναχός Σαολίν 
 
Επιμέλεια κίνησης 
Pauline Huguet
 
Ερμηνεύουν
Λευτέρης Αγγελάκης
Αργυρώ Ανανιάδου
Βασίλης Ανδρέου
Δημήτρης Ήμελλος
Νίκος Καρδώνης
Νεφέλη Κουρή
Γεράσιμος Μιχελής
Διονύσης Μπουλάς
Γιάννης Παναγόπουλος
Μαρία Σαββίδου
Χρήστος Σουγάρης
Άρης Τρουπάκης
Αμαλία Τσεκούρα
Γιώργος Τσιαντούλας 
Γιώργος Χριστοδούλου
Kρουστά 
Μανούσος Κλαπάκης
Βοηθοί σκηνοθέτη
Σοφία Γαλανάκη, Νεφέλη Μυρωδιά
Βοηθός σκηνογράφου
Τίνα Τζόκα
 
Παραγωγή:
POLYPLANITY Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου
  • iliad3
  • iliad5
  • iliad2
  • iliad1
  • Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
  Από 6 Νοεμβρίου 
  Από Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα έναρξης: 20.00
  Διάρκεια (με τα διαλείμματα): 4 ώρες
  Πωλήσεις εισιτηρίων: 
  στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32
  Τηλ. 210 4143310,320  (καθημερινά: 10.00-13.00 & 16.00-20.00)
  Τιμές εισιτηρίων: 
  25 (διακεκριμένη), 18, 13 (φοιτητικό), 8 (άνεργοι, ΑΜΕΑ εκτός Σαβ/κου)

FOLLOW US

Youtube
Gravity custom web