athensvoice.gr//Ο πιο διάσημος Πρίγκιπας όλων των εποχών επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

athensvoice.gr//ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ζητήσαμε από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπογδάνο τα 10 βασικότερα κομμάτια του puzzle που συνέθεσαν το moodboard της παράστασης «Mon Petit Prince»

 

Μετά τα περσινά sold out η παράσταση «Mon Petit Prince»  επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η ιστορία του «Μικρού Πρίγκιπα» ένα χρόνο μετά την πρώτη παρουσίασή του ανεβαίνει σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Μπογδάνου, με τη Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο του άφυλου Μικρού Πρίγκιπα και συμπρωταγωνιστές τους Γιωργή Τσαμπουράκη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Λευτέρη Βασιλάκη, Λήδα Καπνά, Θάνο Λέκκα, Ειρήνη Μακρή και Υβόννη Τζάθα.  Ζητήσαμε από τον Δημήτρη Μπογδάνο να μοιραστεί με την Athens Voice τα 10 βασικότερα κομμάτια του puzzle που συνέθεσαν το moodboard της παράστασης «Mon Petit Prince» που φέρει την υπογραφή του.

 

Πως προέκυψε η ιδέα για την μεταγραφή του μικρού πρίγκιπα; 

Ο Exupery μας ξεγελά ότι γράφει μία παιδική ιστορία ενώ επι της ουσίας είναι ένα πρόσχημα για να αναμετρηθεί με τη βιωματική εμπειρία του επί της φθοράς και της αυτοπραγμάτωσης. Στην προσπάθειά μου να αποκρυπτογραφήσω αυτό το παραμύθι γεννήθηκε η ιδέα για μία ανάγνωση που δεν έχει ως προαπαιτούμενο την απεύθυνση σε παιδικό κοινό όπως συνηθίζεται.

Πως προσεγγίσατε το φιλοσοφικό αυτό παραμύθι;

Η μέθοδος του ακολουθήσαμε ξεκίνησε από το λογοτέχνημα και την ανάλυσή του. Στη συνέχεια μας απασχόλησε η ταύτιση των μελών της ομάδας και οι προσωπικές αναφορές ώστε να επιλέξουμε την οπτική μας. Προχωρήσαμε με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και σκηνικής σύνθεσης που έφεραν το πρώτο υλικό για τη δραματουργία μας, όπως τη δουλέψαμε με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου. Σε εκείνο το στάδιο ξεκίνησε και η μελέτη της ερωτικής αλληλογραφίας του Exupery με το “τριαντάφυλλό” του, τη γυναίκα του Consuelo. 
Τέλος όλα τα κομμάτια του παζλ μπήκαν σε σειρά και αλληλεπίδρασαν με την κινησιολογία που έπλασε η Έλενα Γεροδήμου και το μουσικό τοπίο του dj George Kelly που βρίσκεται επί σκηνής μαζί με τους ηθοποιούς.  

Ποιο είναι το μήνυμα της δικής σας παράστασης και σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται σε “μεγάλους” που αντιτίθενται στη μικρότητα. Η ιστορία είναι καθολική και ο καθένας μπορεί να εισπράξει τα μηνύματα που έχει ανάγκη από τη σοφία αυτής της αστρικής περιπέτειας για να τα χρησιμοποιήσει αυτοβούλως στην επίγεια καθημερινότητά του. Εμείς απλά προσκαλούμε τον θεατή για 90 λεπτά να ενεργοποιήσει την “ανήλικη” ματιά του.  

Tι είναι αυτό που κάνει κατά τη γνώμη σας ένα έργο αιώνιο; 

Κάθε καλλιτέχνημα έρχεται αντιμέτωπο με δύο παράγοντες. Τον χρόνο και την τύχη. Αν το μονοπάτι του είναι τυχερό και το φέρει στο προσκήνιο, στη συνέχεια η διαδρομή του μέσα στην ιστορία θα αποδείξει κατά το πόσο ο θεατής το αξιώνει και το έχει ανάγκη. Υπολογίζοντας ότι ο Μικρός Πρίγκιπας είναι η τρίτη πιο δημοφιλής έκδοση όλων των εποχών, μετά τη Βίβλο και το Κεφάλαιο, πιστεύω ότι επαληθεύει την πολυτιμότητα της σύνδεσής του με τους αναγνώστες του. 

Πως συνομιλεί το έργο με το σήμερα;

Το έργο αυτό δεν έχει ανάγκη να τοποθετηθεί σε ιστορικό πλαίσιο. Διαχρονικά και διαγαλαξιακά ταξιδεύει στον χρόνο με την άνεση της πιο παιδικής φαντασίας. Οι αντιστοιχίες του θα έβρισκαν αντίκρυσμα σε οποιαδήποτε εποχή, πλάι σε οποιονδήποτε πόλεμο, σε οποιαδήποτε τεχνολογία, σε οποιονδήποτε έρωτα. 

Info
Από 28/9. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 2104143310. Τετ.-Κυρ. Έναρξη: 21.00. Είσοδος €25, 20, 15, 10, (€12 & 8 φοιτ. Ανέργων). Προπώληση:  viva.gr, artinfo.gr, 210 9213310, Media Markt, Seven Spots & στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web