ΒΗΜΑ Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 
Το «στολίδι του Πειραιά», όπως χαρακτηρίζετε το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, υποδέχεται τα εφετινά πρώτα του Χριστούγεννα με τρεις διαφορετικές παραστάσεις («Το μαγικό βιολί», «Η κόρη της καταιγίδος» και «Το πνεύμα των Χριστουγέννων») για μικρούς και μεγάλους προσφέροντας στους θεατές παράλληλα την δυνατότητα αγοράς των οικονομικών πακέτων προσφορών λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και παρέχοντας το δικαίωμα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολιτιστικά θεάματα σε προσιτές τιμές.

Πιο συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα της αγοράς του ενιαίου εισιτηρίου των 29 ευρώ και για τις τρεις παραστάσεις, τιμή η οποία ισχύει και κατά την διάρκεια της προπώλησης των εισιτηρίων. Επίσης με την αγορά 2 εισιτηρίων διακεκριμένης θέσης για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος» οι θεατές θα λαμβάνουν ένα δωρεάν εισιτήριο και για την παιδική όπερα «Το μαγικό βιολί».

Λίγα λόγια για τις παραστάσεις

Η κόρη της καταιγίδος (1923)

Περισσότερο από μισό αιώνα, παρέμενε ξεχασμένη, η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδος». Βασισμένη στη φάρσα Το βαγόνι των κυριών του Μωρίς Ενεκέν 91917, «Η κόρη της καταιγίδος», βγήκε από το αρχείο της  χάρη στην έρευνα της θεατρικής ομάδας «Οι όπερες των ζητιάνων» και αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Μακριά από τις ευκολίες μιας τεχνητής νοσταλγίας για «τον παλιό εκείνο τον καιρό», η ανελέητη αυτή σάτιρα του αστικού γάμου αναδεικνύεται, χάρη στη μοντέρνα και τολμηρή σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη και τη γεμάτη ζωτικότητα διεύθυνση του Χαράλαμπου Γωγιού ως υπόδειγμα ιστορικά καίριου και ζωτικού μουσικού θεάτρου, αιχμηρού εργαλείου κριτικής των ηθών της σύγχρονης Ελλάδας.

Στην αναβίωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και σε σκηνοθεσία της Αγγέλας Σαρόγλου, χάρη στη συνεργασία με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, οι φίλοι του μουσικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την πλήρη και αυθεντική εκδοχή του έργου, ενορχηστρωμένη από το συνθέτη για σύνολο 24 οργάνων. 

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν ανήμερα τα Χριστούγεννα  και θα διαρκέσουν έως και τα Θεοφάνια, συγκεκριμένα οι ημέρες των παραστάσεων είναι 25, 26, 28, 29 & 31 Δεκεμβρίου και 1, 2, 4, 5 & 6 Ιανουαρίου στις 21.00

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ναλμπάντης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Πένυ Δεληγιάννη, Μαρισία Παπαλεξίου, Κωστής Ρασιδάκι, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Λιώνα, Χρήστος Κεχρής, Σοφιάννα Θεοφάνους, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Λίντα Φενγκ, Κωνσταντίνος Πασσάς, Ηλίας Φραγκούλης. Χορωδία Libro Coro σε διεύθυνση Ανθής Γουρουντή και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη και ο σχεδιασμός των φωτισμών της Μελίνας Μάσχα.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι στα 40 ευρώ οι διακεκριμένες θέσεις, στα 30 και 20 οι υπόλοιπες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του φοιτητικού εισιτηρίου στην τιμή των 15 ευρώ.

Το μαγικό βιολί της  Μαριβίταs Γραμματικάκη

Ένα έργο για τη μαγική δύναμη της μουσικής. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, γεμάτο χρώματα, νότες, ήχους, για το μεγαλείο της αγάπης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μικροί θεατές.

Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι το οποίο αποκαλύπτει την δύναμη της μουσικής και της αγάπης. Μια ιστορία που γεννήθηκε από ένα παιχνίδι της λέξης  όπερα,  και δημιούργησε  τους πέντε ήρωες. Τον βασιλιά Οράτιο, τον υπηρέτη Πρόκα  τον τρελό της πολιτείας Έντυ, την κόρη του βασιλιά Ρόζα και τον τσιγγάνο μουσικό Αμίρ.

Τα πέντε γράμματα του μουσικο θεατρικού είδους γίνονται οι πέντε ήρωες και φέρνουν τους νέους ακροατές ακόμα πιο κοντά στην όπερα.

Το κείμενο και οι στίχοι είναι της Μαριβίτας Γραμματικάκη σε σκηνοθεσία της Λένας Γεωργιάδου. Η μουσική σύνθεση της παράστασης είναι του Νίκου Ξανθούλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Νίκου Πολίτη, η χορογραφία της Μαρίας Αλβανού ενώ της ορχήστρας διευθύνει ο Ραφαήλ Πυλαρινός. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία  ROSARTE.

Οι παραστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από το προηγούμενο σαββατοκύριακο (14 & 15 Δεκεμβρίου) και θα διαρκέσουν μέχρι και στο δεύτερο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (11&12), η ώρα έναρξης το Σάββατο είναι στις 15.00 ενώ τις Κυριακές στις 11.00. Το εισιτήριο είναι στα 12 ευρώ.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων

Εμπνευσμένη από την ομώνυμη νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς, η παράσταση αποτελεί έναν ύμνο για την ζωή και την αγάπη.

Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο τσιγκούνης Eμπενέζερ Σκρουτζ, που δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν' αγαπήσει, να χαρεί, αφού κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του, αναβιώνει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου μέσα από μια πρωτοποριακή σύλληψη και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Για εκατόν εβδομήντα χρόνια, από την ημερομηνία της πρώτης δημοσίευσής του το 1843, το έργο, κρατά αναλλοίωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Η παράσταση είναι σύλληψη του ηθοποιού Άκη Σακελλαρίου, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του Εμπενέζερ Σκρουτζ, την αφήγηση κάνει η Αναστασία Γιαννάκη ενώ συμμετέχουν ενεργά οι 12 μουσικοί της Καμεράτα SINFONIA οι οποίοι  ερμηνεύουν την πρωτότυπη μουσική ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση ειδικά για την παράσταση.

Εκτός όμως από τους συντελεστές βασικό πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν η μαγεία, τα πνεύματα και ο ιδιαίτερος φωτισμός. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές υπολογιστικής όρασης και αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας οι ηθοποιοί ζωγραφίζουν με τις κινήσεις τους και τη φωνή τους, σε μια τεράστια οθόνη, την ιστορία του παραδόπιστου Εμπενέζερ Σκρουτζ.

Σε συνεργασία με ομάδα διδασκόντων και εικαστικών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι προβολές γίνονται δυναμικές, προσδίδοντας ένα μαγευτικό αποτέλεσμα. Οι ηθοποιοί συνομιλούν επί σκηνής με φαντάσματα, αλλάζουν χαρακτήρες και ταξιδεύουν σε άλλους χρόνους και τόπους με τη βοήθεια της τεχνολογίας και όλα αυτά, παρόντος του πνεύματος των Χριστουγέννων που θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της αληθινής ευτυχίας, της γαλήνης και της αγάπης αρκεί να αφήσουμε τη μαγεία του να μας ταξιδέψει.

Οι παραστάσεις θα γίνουν στις 23 (17.30),  27 (14.30), 30 Δεκεμβρίου (17.30) και στις 6 Ιανουαρίου (17.30) ενώ το εισιτήριο είναι στα 7, 5 ευρώ, εκτός από τα πακέτα προσφορών.

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web