CLICK@LIFE Παναγιώτης Τζαμαργιάς: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει απήχηση» από την Μάνια Στάικου

Παναγιώτης Τζαμαργιάς: «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει απήχηση»
Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, νέος πόλος έλξης πλέον για τους θεατρόφιλους, σταδιακά διαμορφώνει το δικό του αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό προφίλ, με τις επιλογές του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Παναγιώτη Τζαμαργιά.


Με νέες παραγωγές, όπως το έργο «Καβγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, μεγάλες συμπαραγωγές με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τη Λυρική Σκηνή αλλά και σημαντικές παραστάσεις από το εξωτερικό, όπως την «Κοιλάδα των εκπλήξεων» του Πίτερ Μπρουκ (που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη σεζόν).
Όπως δηλώνει στο clickatlife.gr o Παναγιώτης Τζαμαργιάς: «Έχουμε ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα για το τετράμηνο που μας απομένει. Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός του ρεπερτορίου μέχρι τα Χριστούγεννα γιατί αυτή τη φορά δεν δικαιολογούνται οι επαναλήψεις. Η προσδοκία του κοινού να δει το ανακαινισμένο θέατρο έχει πλέον τελειώσει. Τώρα μπαίνει με διάθεση να δει τις παραστάσεις. Πλέον μιλάμε για ένα νότιο πολιτιστικό τόξο που ξεκινά από  το Νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Kέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και οδηγείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το θέατρό μας είναι άλλος ένας χώρος καλλιτεχνικής  δημιουργίας».
Ο ίδιος διστάζει να απαντήσει στην ερώτηση για τη βασική φιλοσοφία του ρεπερτορίου. «Διαμορφώνεται σταδιακά, δεν  μπορεί να μιλήσει κανείς για φιλοσοφία, μέχρι να βρει τον βηματισμό του», εξηγεί ο ίδιος. Η αλήθεια είναι ότι το σύντομο  διάστημα της μέχρι τώρα θητείας του (που ελπίζουμε να ανανεωθεί τον Σεπτέμβριο) δεν του επέτρεψε να δώσει το προσωπικό του στίγμα με τον τρόπο που θα επιθυμούσε.
Η προηγούμενη χρονιά ήταν αναγνωριστική, ωστόσο επέτρεψε να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα: «ο Πειραιάς θέλει κλασικό ρεπερτόριο, γνωστούς συγγραφείς. Κινηθήκαμε σε αυτό το πεδίο ανεβάζοντας παραστάσεις όπως την «Ιλιάδα» (σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού) που είχε μεγάλη ανταπόκριση από το  κοινό. Συνολικά οι παραστάσεις μας πήγαν πολύ καλά, είχαμε μια πληρότητα από 60% έως και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είχαμε για παράδειγμα πληρότητα 80% για την «Ιλιάδα» , ένα 60% για την οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της καταιγίδας» που ανέβηκε από την ομάδα Η όπερα των ζητιάνων. Το «Μόνος με τον Άμλετ» του Αιμίλιου Χειλάκη έφτασε ως και 100% πληρότητα, όπως επίσης μας αιφνιδίασε με την επιτυχία της «Ο Έλλην βρυκόλαξ» του Κωνσταντίνου Ντέλλα. Μπορεί να είχε παρουσιαστεί για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων στο Μουσείο Μπενάκη αλλά στη δική μας περίπτωση άντλησε πολύτιμο υλικό από το θέατρο, αξιοποίησε το χώρο. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει απήχηση, το ταμείο είναι ζωντανός χώρος, κάθε μέρα περνούν οι Πειραιώτες και ρωτούν τι νέο ανεβάζουμε, ζητούν το πρόγραμμα…», τονίζει ο Παναγιώτης Τζαμαργιάς.
Δηλώνει ιδιαίτερα περήφανος για την παράσταση «Καβγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι την Κυριακή των Βαϊων). Για λίγες παραστάσεις ακόμη παρουσιάζεται στο φουαγιέ του θεάτρου η σύνθεση «Στον ίσκιο της θυγατέρας» από την ομάδα Ονειρόδραμα, με αφετηρία επτά παραμύθια. Στις 15 Απριλίου αναμένουμε το θεατρικό αναλόγιο με τον Δημήτρη Καταλειφό, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη βρίσκεται στο επίκεντρο της παράστασης που ετοιμάζει ο Μάνος Καρατζογιάννη «Ενέδρες της ζωής, Λούλα Αναγνωστάκη mixage» (21/5) και  θα φιλοξενηθεί στον διατηρητέο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγ. Διονύση.
 
Συμπαραγωγές και μεγάλα ονόματα
«Με την παράσταση «Ερωτευμένος Σοπέν» υποδεχόμαστε ουσιαστικά την Εθνική Λυρική Σκηνή που κατά τη γνώμη μου το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα», υποστηρίζει ο Παναγιώτης Τζαμαργιάς. Για τέσσερις μόνο παραστάσεις (9, 10, 11, 13/5) θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη αυτό το ποιητικό μπαλέτο του Γιαννίκ Μποκέν, μια εναλλακτική χορευτική αφήγηση βασισμένη το μυθιστόρημα του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου», συνοδεία εμβληματικών κομματιών του Σοπέν για πιάνο.
Από το Εθνικό Θέατρο αναμένουμε τον «Μεφίστο» του Κλάους Μάν, σε μεταγραφή της Αριάν Μνουσκίν και σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη (από 14 Μαϊου). Στον προσεχή προγραμματισμό, υπάρχει δέσμευση  να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο το έργο «Τα κόκκινα φανάρια», σε σκηνοθεσία και πάλι του Νίκου Μαστοράκη.
«Είναι έργο εμβληματικό που αφορά πολύ τους Πειραιώτες. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Νίκος Μαστοράκης θα αξιοποιήσει στην παράστασή του και αποσπάσματα από το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «Εκ Πειραιώς»», σημειώνει ο Παναγιώτης Τζαμαργιάς.
Ωστόσο αναμένουμε σύντομα κι άλλη μια παραγωγή ταιριαστή με την πειραιώτικη κουλτούρα και ιστορία: σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και υπό την αιγίδα του ΟΛΠ θα ανέβει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (για δύο μέρες),η μουσικοθεατρική παράσταση «Η ξακουστή τετράς του Πειραιά» σε επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, για τους σπουδαίους ρεμπέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Γ. Μπάτη, Αν. Δελιά και Στρ. Παγιουμτζή.  Θα παρουσιαστεί στον χώρο αποβίβασης των ταξιδιωτών από τα κρουαζιερόπλοια έχοντας ως φόντο το βιομηχανικό τοπίο του λιμανιού.
Πίτερ Μπρουκ το χειμώνα
Η νέα παραγωγή του Πίτερ Μπρουκ «Κοιλάδα των εκπλήξεων» (ξεκινάει τώρα παραστάσεις στο Παρίσι) θα μας έρθει στο διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Κάθριν Χάντερ. «Η θητεία μου λήγει τον Σεπτέμβριο αλλά δεν μπορούσα να αφήσω το θέατρο στο έλεος του θεού γιατί τέτοιου είδους παραγωγές κλείνονται αρκετό καιρό πριν. Φυσικά έχω έτοιμο το πρόγραμμα και για μετά τα Χριστούγεννα. Έχω κάνει κάποιες σοβαρές συζητήσεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα δεσμεύσουμε τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή. Σκεπτόμαστε τη «Γέρμα» του Λόρκα σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, ενώ θα ήθελα πάρα πολύ να σκηνοθετήσω το «Γλυκό Πουλί της νιότης» ή τη «Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς», καταλήγει ο Παναγιώτης Τζαμαργιάς
Μάνια Στάικου

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web