enetpress 06 October 2016 - Ξεκινά ο κύκλος «Προσφυγικά» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με την ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες, «Common Platforms: a blind date», και την έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά», σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, ανοίγει ο κύκλος «Προσφυγικά».

«Common Platforms: a blind date»
Στο «Common Platforms: a blind date» ο Αντώνης Βολανάκης και η Ραφίκα Σαουίς ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν μία ανοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για μόνιμους και περαστικούς κατοίκους, πρόσφυγες, εθελοντές, καλλιτέχνες και όλους εμάς και εσάς.
 
Η πρακτική της δια-καλλιτεχνικής πλατφόρμας συνεργασιών και οι αφηγήσεις της μη-ανδροκρατικής, μη-ηγεμονικής αντίληψης στα εικαστικά του Βολανάκη συναντούν την εμπειρία της Σαουίς, ορμώμενη από το θέατρο και τον κινηματογράφο, με τη συστηματική συνεργασία της με τα ανήλικα - ασυνόδευτα προσφύγων, διεκδικώντας τα δικαιώματα τους, την ενίσχυση αυτονομίας και ανεξαρτησίας τους.
 
Τι συμβαίνει όταν ένας ηγεμονικός αστικός χώρος καταλαμβάνεται και χαρτογραφείται από ιστορίες εκτόπισης ανθρώπων; Πώς μοιράζονται τα προνόμια έκφρασης και πρόσβασης σε χώρους οι ντόπιοι καλλιτέχνες και πόσο είναι συνειδητοί σε σχέση με αυτά. Παράλληλα ξεκινάμε μία αναγνώριση και καταγραφή των καλλιτεχνών από την προσφυγική κοινότητα έτσι ώστε τα ραντεβού στα τυφλά με ντόπιους καλλιτέχνες να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργείται ένα κοινό δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών. Τί σημαίνει κάθομαι σε κύκλο και έχω οριζόντια και χωρίς ιεραρχίες αφήγηση μοίρασμα των ιστοριών;
 
Η πρόσκληση έγινε σε καλλιτέχνες, πρόσφυγες και ακτιβιστές εθελοντές για την αρχική ομάδα και θα εμπλουτίζεται συνεχώς το τριήμερο όπου όλοι θα συν-διαμορφώνουν ένα εφήμερο σταθμό στο φουαγέ του ΔΘΠ που θυμίζει ένα ευρωπαϊκό ballroom.
 
Κερδισμένη πατρίδα – Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά
Η έκθεση «Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά», σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου, εγκαινιάζεται την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στο φουαγέ του ΔΘΠ, 7 μ.μ. Η διάρκειά της θα είναι έως τις 31 Μαρτίου.
 
Με εκκίνηση τη γρήγορη ανασύσταση της ζωής που πέτυχαν οι πρόσφυγες του 1922, η έκθεση επιχειρεί να ανιχνεύσει μέσα στα όρια του Πειραιά, τα δεδομένα της κοινωνικής και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης, που προκάλεσε η Μικρασιατική τραγωδία. Οι πρόσφυγες κέρδισαν τη νέα πατρίδα τους, μπολιάζοντας την ελληνική κοινωνία με νέα πολιτιστικά στοιχεία και νέες αντιθέσεις, κρατώντας, ταυτόχρονα, τις ταυτότητές τους.
 
«Η έκθεση επιχειρεί να ανιχνεύσει τα πολιτισμικά φορτία στα οποία στηρίχτηκαν οι πρόσφυγες για να αναγεννήσουν τη ζωή τους μέσα στις τραγικές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν. Επικεντρώνει στις δημιουργικές πλευρές της δραστηριότητάς τους στον ευρύτερο Πειραιά και σκιαγραφεί τη συμβολή τους στη νέα σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας που ολοκληρώθηκε μέσα στην κοσμογονία της Εθνικής Αντίστασης», σημειώνει ο Βάσιας Τσοκόπουλος
 
Θέατρο
Στον κύκλο Προσφυγικά εντάσσεται το θεατρικό έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, «Το ψωμί της Νινευή», το οποίο θα παρουσιάζεται στο Φουαγέ α’, από τις 21 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά με τους Λήδα Πρωτοψάλτη και Σταύρο Ζαλμά.
 
«Το ψωμί της Νινευή» είναι το χρονικό μιας Οδύσσειας σε λάθος χρόνο. Το σημείο τομής Ανατολής και Δύσης, ο ασίγαστος πόθος της Νουρ και του Σαμίρ να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους σε άλλη πατρίδα. Η κοινή τους ρίζα και ο προαιώνιος καημός κόντρα στην εποχή και τα ψεύτικα διλήμματα της.
 
Τέλος, η παρέμβαση με τίτλο «Προσφυγικά» αναφέρεται στο μοίρασμα με ένα ευρύτερο κοινό, του στενού νήματος που ενώνει την πρόσφατη ιστορία του Πειραιά με αυτά που συνέβησαν στις αρχές του αιώνα. Στον πυρήνα της ιστορίας της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, αναγκαστήκαμε πολλές φορές να γίνουμε μάρτυρες, θύτες και θύματα συνομιλώντας με το ξένο, είτε ως τόπο, είτε ως υποκειμενικότητα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει παρουσιαστεί μια performance προσφύγων γυναικών από το Αφγανιστάν με τίτλο: Το ταξίδι συνεχίζεται σε συνεργασία με την ActionAid και μια μαθητική παράσταση από το Ενιαίο Λύκειο Καμινίων με τίτλο: Η Σμύρνη της καρδιάς μας.
 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ.: 210 4143310

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web