Αθηνόραμα Ιλειάνα Δημάδη- 15/10/2016 «Μικρός Πρίγκιπας» όχι μόνο για μικρούς!

Ως παράσταση «για ενήλικους με ανήλικη ματιά» αυτοσυστήνεται το «Mon Petit Prince», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. O σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος και η πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα μας εξηγούν γιατί ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί είναι πολλά περισσότερα από ένα παιδικό παραμύθι.
Ως παράσταση «για ενήλικους με ανήλικη ματιά» αυτοσυστήνεται το «Mon Petit Prince», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. O σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος και η πρωταγωνίστρια Λένα Παπαληγούρα μας εξηγούν γιατί ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί είναι πολλά περισσότερα από ένα παιδικό παραμύθι. Ένα αεροπλάνο παθαίνει βλάβη. Ο πιλότος βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα, «χίλια μίλια μακριά από κάθε κατοικημένη γη». Κι όμως μπροστά του εμφανίζεται ένα παιδί: ένα αγοράκι με ξανθό αγκαθωτό μαλλί, κάτοικος του αστεροειδούς Β 612. Ο «Μικρός Πρίγκιπας» γράφτηκε το 1940 από τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, ο οποίος ύστερα από τέσσερα χρόνια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα ανοιχτά της Κορσικής, ενώ εκτελούσε, ως πιλότος καταδιωκτικού, την ένατη πολεμική του αποστολή. 

Η θεατρική εκδοχή του έργου διά χειρός Δημήτρη Μπογδάνου (σύλληψη-σκηνοθεσία ) και Βασίλη Μαυρογεωργίου (δραματουργικός συνεργάτης ) απευθύνεται πρωτίστως σε… ενήλικους. Όπως διευκρινίζει στο «α» ο σκηνοθέτης: «Η παράστασή μας δεν έχει κατασκευαστεί με τη γλυκερή συνθήκη με την οποία αντιμετωπίζεται συνήθως το συγκεκριμένο παραμύθι. Φωτίζονται­ η υπαρξιακή και η φιλοσοφική του διάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι είναι ακατάλληλη για παιδιά, ωστόσο η ανεξήγητη, μεταφυσική πλευρά της ιστορίας μάς απασχόλησε περισσότερο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει, τουλάχιστον συνειδητά, από την αλήθεια». Μικρός πρίγκιπας η Λένα Παπαληγούρα. H βραβευμένη ηθοποιός επωμίζεται το ρόλο του άφυλου πρίγκιπα που δεν μεγαλώνει ποτέ και μας λέει: «Ακόμη κι αν η παράσταση απευθυνόταν αποκλειστικά σε παιδιά, δεν πιστεύω ότι θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Τουλάχιστον εγώ δεν θα έπαιζα αλλιώς! Αγαπώ από παιδί αυτήν την ιστορία, έστω κι αν δεν την κατάλαβα ποτέ. Έχει κάτι πολύ κρυφό, κάτι μεταφυσικό, βαθιά υπαρξιακό. Στην παράστασή μας τα υπόλοιπα κείμενα, όπως και η αλληλογραφία του Εξιπερί, αξιοποιούνται για να αναδειχτεί η παραλληλία της ζωής του συγγραφέα με το παραμύθι που έγραψε και, βέβαια, η σχέση του με τον ίδιο τον πιλότο…» 

Το «Mon Petit Prince» ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 19/10. Παίζουν επίσης οι Γ. Τσαμπουράκης, Β. Μαυρογεωργίου, Λ. Βασιλάκης, Λ. Καπνά, Θ. Λέκκας, Ειρ. Μακρή και Υβ. Τζάθα.

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web