ΑΥΓΗ: Κακουριώτης Σπύρος / Το «Ψωμί της Νινευί» είναι πικρό...

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένος στους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υποδέχεται από τη Δευτέρα τη Λήδα Πρωτοψάλτη, που μαζί με τον Σταύρο Ζαλμά θα ερμηνεύσουν το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη Το ψωμί της Νινευί, που γράφτηκε ειδικά για τις εκδηλώσεις αυτές.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη επιστρέφει στη σκηνή του ΔΘΠ, όπου είχε ερμηνεύσει τον ρόλο του τρελού στον Βασιλιά Ληρ, με τον Μάνο Κατράκη, το 1971, σήμερα σε συνεργασία με έναν σκηνοθέτη της νέας γενιάς, τον Δημήτρη Μυλωνά.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που συνεργάζομαι με δύο σημαντικούς ηθοποιούς, που ενσαρκώνουν την ίδια την ιστορία του θεάτρου» μας λέει ο σκηνοθέτης, ενώ σημειώνει ότι οι πρωταγωνιστές «είναι δύο πρόσφυγες από το Ιράκ που, περνώντας από την Ελλάδα, φτάνουν στη Γερμανία. Σε μια πόλη έξω από το Μόναχο γίνεται εκδήλωση στην οποία καλούνται να μιλήσουν για την εμπειρία τους και την ενσωμάτωση των προσφύγων στη γερμανική κοινωνία». Το έργο διαδραματίζεται λίγο πριν ξεκινήσει αυτή η εκδήλωση, σε μια αίθουσα που ταυτίζεται με το Φουαγιέ του θεάτρου. «Αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία, το δράμα, αλλά και το γεγονός που τους συνδέει και το οποίο αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια της παράστασης» τονίζει ο Δ. Μυλωνάς.

Η σκηνοθεσία του υπογραμμίζει την αντίθεση του πολυτελούς χώρου του κτηρίου του Τσίλερ, με τους πολυελαίους, τις ορθομαρμαρώσεις, το παρκέ κ.λπ., και της κοινωνικής συνθήκης των προσφύγων. «Οι δύο ήρωες κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων, απέναντι στους θεατές, οι οποίοι στο τέλος μετατρέπονται σε κοινό της εκδήλωσης, συμμετέχοντας έτσι στο ίδιο το έργο», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Η παράσταση Το ψωμί της Νινευί θα παρουσιάζεται από Σάββατο έως Τρίτη, στο Φουαγιέ α' του ΔΘΠ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web