ΒΗΜΑ // Ο Πειραιάς τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη

Εγκαινιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η κινητή έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη

«Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι διαχρονικός και όπως ο Ομηρος θα είναι κτήμα εσαεί της ανθρωπότητας. Ποτέ δεν αφήνει μόνο του τον αναγνώστη, του δείχνει πάντα έναν δρόμο, τον δρόμο της δράσης και η σκέψη του μας δίνει πάντα δύναμη στα δύσκολα και στα μεγάλα, μας πείθει με επιχειρήματα ότι μόνον εμείς οι άνθρωποι είμαστε οι πρωταγωνιστές της ζωής μας.» 

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν απόσπασμα από τον χαιρετισμό που την περασμένη Τρίτη 24 Οκτωβρίου, απηύθυνε στο κοινό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ο επιχειρηματίας, Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και εκδότης κ. Ευάγγελος Μαρινάκης, χορηγός της εκδήλωσης «Νίκος Καζαντζάκης - 60 χρόνια μνήμης» που γίνεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη και με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του μέγιστου συγγραφέα, στοχαστή και φιλόσοφου Νίκου Καζαντζάκη. Τον λόγο του κ. Μαρινάκη μετέφερε στο κοινό του θεάτρου ο κ. Γιώργος Δαβάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πειραιά, καθώς τόσο ο κ. Μαρινάκης, όσο και ο δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης δεν ήταν παρόντες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στην εκδήλωση της Τρίτης, που ήταν επίσης η βραδιά των εγκαινίων της κινητής έκθεσης «Νίκος Καζαντζάκης: Η ζωή και το έργο» στο φουαγιέ του θεάτρου (επιμέλεια Δημήτρη Καλοκύρη) άνοιξε ο κ. Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο οποίος εκτός άλλων μνημόνευσε τον αείμνηστο ηθοποιό Αλέξη Μινωτή που είχε χαρακτηριστικά πει για τον Καζαντζάκη ότι «έστυψε την μοναξιά». 

Με ιδιαίτερη χαρά η κυρία Βαρβάρα Τσόκα, η «ψυχή του Μουσείου Καζαντζάκη» όπως συχνά την αποκαλούν, διαβεβαίωσε το κοινό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τον πλήθος των επετειακών εκδηλώσεων που έχει εφέτος οργανώσει το Μουσείο, τόσο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό_ και πάλι με χορηγία του κ. Μαρινάκη. 

Η βραδιά της Τρίτης περιέλαβε μια συναυλία κρητικής μουσικής που διηύθυνε ο μουσικοσυνθέτης κ. Χρήστος Λεοντής, ο οποίος μάλιστα – εκτός άλλων - μοιράστηκε με το κοινό της κατάμεστης αίθουσας, γλαφυρές αναμνήσεις από την ημέρα της κηδείας του συγγραφέα στο Ηράκλειο, όπου μικρό παιδί ακόμα, ο μουσικοσυνθέτης εντυπωσιάστηκε βλέποντας νέους ανθρώπους να προπορεύονται της νεκρικής πομπής κρατώντας όλοι τους από ένα βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη. Κατά την διάρκεια της βραδιάς, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο κ. Θεόδωρος Τσόντας, Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», η οποία συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη. 

Εκτός από ένθερμος θαυμαστής του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ο κ. Μαρινάκης είναι και σταθερός υποστηρικτής του Μουσείου Καζαντζάκη, το οποίο τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρηματοδοτεί προκειμένου να συνεχίσει απρόσωπα την λειτουργία του. Για την ακρίβεια, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου Καζαντζάκη καθηγητή κ. Μιχάλη Τανουδάκη, ο κ. Μαρινάκης «το έσωσε όταν πριν από τέσσερα χρόνια το Μουσείο πέρασε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Σήμερα περνά την καλύτερη περίοδό του και σύντομα θα επανέλθει στον Πειραιά για μια μεγαλύτερη θεματική έκθεση.»

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Μαρινάκης μνημόνευσε τον ίδιο τον Νίκο Καζαντζάκη χρησιμοποιώντας μια φράση του η οποία αν και γράφτηκε πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ: 
«Η Ελλάδα επιζεί ακόμη και επιζεί μέσα από διαδοχικά θαύματα.»

FOLLOW US

Youtube Instagram
Gravity custom web